TCMB: “Türkiye’de Verimli ve Rekabetçi Ödemeler Ekosistemi Hedefimiz”

TCMB, Türkiye için verimli ve yarışmacı bir ödeme ekosistemi hedefliyor. (139 karakter)

Merkez Bankaları FinTech Çağında

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Prof. Dr. Şahap Kavcıoğlu, “İstanbul Fintech Week” etkinliğinde ana konuşmacı olarak yer aldı.

Kavcıoğlu, “Finansal istikrarın koruyucuları olarak merkez bankalarının dijital dönüşümde öncü rol oynadıklarına inanıyoruz. Paranın ve ödemelerin evrimi tarih boyunca kesintisiz bir yenilik süreci olmuştur. Bu nedenle finansal teknolojideki gelişmeler, TCMB de dahil olmak üzere tüm merkez bankaları için büyük önem arz etmektedir.” ifadelerini kullandı.

TCMB’nin ödeme sistemlerine ilişkin hedefinin Türkiye’de etkin ve rekabetçi bir ekosistem oluşturmak olduğunu vurgulayan Kavcıoğlu, “Teknolojik gelişmeler hem yeni fırsatlar hem de riskler doğurmaktadır. Bu nedenle merkez bankalarının gelişen rollerini dikkatle incelemek çok önemlidir. Sonuçta paranın ve ödemelerin istikrarını ve güvenliğini sağlamaktan sorumluyuz.” dedi.

Kavcıoğlu, fintech alanında merkez bankalarının yeniliği teşvik etmek ve benimsemek serta finansal istikrarı korumak için riskleri azaltmak olmak üzere iki ana noktaya odaklanması gerektiğini belirtti.

TCMB’nin finansal ekosistemdeki çok yönlü rolünü ele alan Kavcıoğlu, dijital lira çalışmalarıyla birlikte son dönemdeki yapay zeka ve makine öğrenimi gibi teknolojik gelişmeleri merkez bankacılığı açısından değerlendirdi.

Finanstek, finans dünyasındaki güncel gelişmeleri okuyucularına sunarken, yatırım tavsiyesi olmadığını belirtip, sağlanan bilgilerin kendi araştırmalarıyla değerlendirilmesi gerektiğini vurgular; sitedeki bilgilerden kaynaklanan zararlardan sorumlu tutulamaz ve okuyucuların herhangi bir finansal işlem yapmadan önce kendi risk analizlerini yapmalarını önerir.