KDV İstismarına Karşı Hazine’den Sert Önlem

Lokanta, kafe ve pastane gibi işletmeler, kendi ürettikleri ve dışarıdan temin ettikleri ürünler için %10 KDV ödeyecekler

KDV Uygunsuzluğu Denetlemeleri ve Tebliğ Değişikliği

Hazine ve Maliye Bakanlığı yetkilileri, yaklaşık 41.000 mükellefin KDV oranı uyumsuzluğu nedeniyle denetlendiğini açıkladı.

Denetimlerde, bazı lokanta ve kafelerin yeme-içme hizmeti yerine et, su ve meyve suyu gibi ürünleri satarak KDV oranını %1 olarak hesapladıkları tespit edildi.

Ayrıca, bazı marketlerin temizlik malzemeleri sattıkları halde gıda malzemeleri satmış gibi gösterdikleri belirlendi.

Bakanlık, bu istismarı önlemek ve rekabet eşitliğini sağlamak için Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ taslağı hazırladı.

Gelir İdaresi Başkanlığı’nın internet sitesinde yayınlanan taslağa göre, lokanta, kafe ve pastane gibi hizmet sunan işletmeler:

  • Kendilerinin hazırlayıp sundukları yiyecek ve içecekler için KDV’yi %10 olarak hesaplayacaklar.
  • Dışarıdan temin edilerek buralarda sattıkları ürünler için de KDV %10 uygulanacak.
  • Telefon veya internet üzerinden sipariş suretiyle adrese gönderme, gel-al gibi yöntemlerle yaptıkları tüm satışlar da bu kapsama girecek.

Yiyecek ve içecek hizmetlerine yönelik işyeri ruhsatı bulunmadığı halde müşterilere servis yapılabilen alanlarda hizmet sunan işletmelerin yaptıkları satışlar da bu düzenleme kapsamında değerlendirilecek.

Bakanlık yetkilileri, tebliğle yapılacak düzenlemeyle konuya açıklık getirileceğini, KDV oranlarında herhangi bir artış yapılmadığını ve düzenlemenin yanlış uygulamaları ve suiistimalleri önlemeyi amaçladığını vurguladılar.

Finanstek, finans dünyasındaki güncel gelişmeleri okuyucularına sunarken, yatırım tavsiyesi olmadığını belirtip, sağlanan bilgilerin kendi araştırmalarıyla değerlendirilmesi gerektiğini vurgular; sitedeki bilgilerden kaynaklanan zararlardan sorumlu tutulamaz ve okuyucuların herhangi bir finansal işlem yapmadan önce kendi risk analizlerini yapmalarını önerir.