Fed Faiz İndirimini Bekleme Oyunu Sürecek

Veriler doların güçlenmesine yol açarken, Fed’in faiz indirimi beklentileri ertelendi.

Merkez Bankalarının Faiz İndirimi Planları Piyasaları Etkiliyor

Enflasyonla mücadele kapsamında küresel merkez bankaları faiz oranlarını yükselttikçe, birçok ülkede enflasyon yavaşlamaya başladı. Şimdi yatırımcıların gündeminde, bu bankaların faiz indirimlerine ne zaman başlayacakları bulunuyor.

Amerika Birleşik Devletleri Merkez Bankası (Fed), gelişmiş ülkeler arasında faiz indirimine daha geç başlayabileceği öngörülüyor. Para piyasaları, Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) ilk faiz indirimini %86 ihtimalle Haziran, İngiltere Merkez Bankası’nın (BoE) ise %84 ihtimalle Ağustos ayında yapabileceğini tahmin ediyor.

Fed, Temmuz 2023’ten bu yana ana politika faizini son 23 yılın en yüksek seviyesi olan %5,25-%5,50 aralığında tutuyor. Ancak son ABD verileri ekonomik aktivitenin güçlü olduğunu gösteriyor. Bu durum para piyasalarında Fed’in ilk faiz indiriminin daha ileri bir tarihe ertelenebileceği beklentilerine yol açtı.

Mart ayında açıklanan ABD Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), yıllık bazda %3,5 artışla beklentileri aştı. Mart istihdam raporu ise tarım dışı istihdamın 303 bin kişi artarak tahminleri geride bıraktığını ve işsizlik oranının %3,8’e düştüğünü ortaya koydu. Bu veriler işgücü piyasasının sıkı duruşunu koruduğunu gösteriyor.

Dün açıklanan perakende satış verileri de Mart ayında %0,7 arttı ve bu da Fed’in Temmuz ayında faiz indirimine başlayacağı beklentilerini zayıflattı.

Yılın başında Fed’in ilk faiz indirimini Mart ayında yapacağı tahmin ediliyordu. Ancak güçlü makroekonomik verilerin ardından, şu anda faiz indirimine başlama ihtimali Eylül toplantısında %71 olarak fiyatlanıyor.

Bu gelişmeler, dolar endeksinin Kasım 2023’ten bu yana en yüksek seviyesi olan 106,4’e yükselmesine neden oldu. Tahvil piyasalarında ise satışçı bir seyir izleniyor. ABD’nin 10 yıllık tahvil faizi, Kasım 2023’ten bu yana en yüksek seviyesi olan %4,67’ye çıktıktan sonra şu anda %4,65 seviyesinde bulunuyor.

Analistler, ekonomik verilerin Fed yetkililerinin şahin tonlu açıklamalarıyla desteklendiğini ve para piyasalarında bu yıl toplam 50 baz puanlık faiz indirimi fiyatlandığını belirtiyor.

Özellikle Minneapolis Fed Başkanı Neel Kashkari, enflasyonda daha fazla ilerleme kaydedilmediği sürece bu yıl faiz indirimlerinin gerçekleşmeyeceğini söyledi. Richmond Fed Başkanı Thomas Barkin ise faiz oranlarını biraz kısıtlayıcı tutmanın enflasyonu hedefe döndürebileceği konusunda iyimser olduğunu ve bankanın faiz indirimleri için acele etmemesinin “akıllıca” olacağını kaydetti.

Bugün Fed Başkanı Jerome Powell’ın açıklamalarında bankanın gelecek politikalarına ilişkin olası sinyaller yatırımcıların odağında olacak. Powell’ın konuşmasının varlık fiyatlarındaki oynaklığı artırması bekleniyor.

Mart toplantısındaki “Dot plot” tahminlerinde aralık tahminlerine göre önemli değişiklikler göze çarpıyor. ABD’nin bu yılki büyüme beklentisi %1,4’ten %2,1’e yükseldi, işsizlik oranına ilişkin öngörüler ise %4,1’den %4’e düştü.

Aralık ve mart projeksiyonlarında 2024 için enflasyonun %2,4 olacağı tahmin edilirken, martta yıl sonunda çekirdek enflasyona yönelik yıl sonu tahmini %2,6’ya çıkmıştı.

Fed yetkililerinin politika faizine ilişkin medyan beklentileri ise %4,6 ile değişmedi.

Son makroekonomik verilerin ABD ekonomisindeki güçlü aktiviteye işaret etmesiyle para piyasalarında, yıl sonuna kadar toplam 2 faiz indirimi yapılabileceği olasılığı güç kazanıyor.

Analistler, makroekonomik verilerin ve Fed yetkililerinin açıklamalarının yatırımcıların gündeminde kalmaya devam edeceğini vurguluyor.

Finanstek, finans dünyasındaki güncel gelişmeleri okuyucularına sunarken, yatırım tavsiyesi olmadığını belirtip, sağlanan bilgilerin kendi araştırmalarıyla değerlendirilmesi gerektiğini vurgular; sitedeki bilgilerden kaynaklanan zararlardan sorumlu tutulamaz ve okuyucuların herhangi bir finansal işlem yapmadan önce kendi risk analizlerini yapmalarını önerir.