İŞKUR’un 2023 İşgücü Piyasası Nabzını Tuttu: Sektörlere Göre İş İhtiyaçları Ortaya Çıktı

Işıkhan, geleceğin öne çıkan mesleklerini listeledi.

İşgücü Piyasası Araştırması Sonuçları: Geleceğin Meslekleri Ortaya Çıktı

Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) tarafından 2023 yılında 86 bin iş yeriyle yapılan İşgücü Piyasası Araştırması sonuçları açıklandı.

Araştırmaya göre, işgücü ihtiyacının en yüksek olduğu sektör imalat oldu. İşverenlerin geri bildirimlerine dayanarak, önümüzdeki 10 yılda yazılım mühendisi, e-ticaret uzmanı, yapay zeka uzmanı, bilişim uzmanı, inşaat mühendisi, pazarlama uzmanı, dil ve konuşma terapisti ve CNC operatörü gibi mesleklerin ön plana çıkması bekleniyor.

Diğer Araştırma Sonuçları:

  • Araştırmaya dahil olan çalışanların %70’i erkek, %30’u kadınlardan oluşuyor.
  • En çok kadın istihdamının olduğu sektörler insan sağlığı, sosyal hizmet ve eğitim.
  • İmalat sektöründeki iş yerlerinin %16,6’sında, 20 ve üzeri çalışanı olan iş yerlerinin ise %37,3’ünde eleman ihtiyacı var.
  • En çok açık iş olan 10 meslek arasında makineci (dikiş), garson, satış danışmanı ve temizlik görevlisi yer alıyor.
  • İşverenlerin %12,5’i eleman temininde güçlük çekiyor. Bu güçlüğün temel nedenleri arasında yeterli iş başvurusunun olmaması, gerekli becerilere sahip eleman bulamama ve yeterli iş tecrübesine sahip eleman bulamama yer alıyor.
  • İş yerlerinin bir yıl sonraki istihdam artış beklentileri %5,4 olarak belirlendi.
  • En fazla istihdam artışı beklenen 10 meslek arasında garson, kurye, satış danışmanı ve makineci (dikiş) bulunuyor.

2024 İşgücü Piyasası Araştırması:

İŞKUR, 2024 yılı İşgücü Piyasası Araştırmasını 15 Nisan-17 Mayıs 2024 tarihleri arasında gerçekleştirecek. Bu yılın araştırması, işverenlerle yüz yüze görüşmeler şeklinde yapılacak.

Finanstek, finans dünyasındaki güncel gelişmeleri okuyucularına sunarken, yatırım tavsiyesi olmadığını belirtip, sağlanan bilgilerin kendi araştırmalarıyla değerlendirilmesi gerektiğini vurgular; sitedeki bilgilerden kaynaklanan zararlardan sorumlu tutulamaz ve okuyucuların herhangi bir finansal işlem yapmadan önce kendi risk analizlerini yapmalarını önerir.