Çin’in Dış Ticaretinde Zayıflık Sürüyor

Mart ayında, Çin’in ihracatı ve ithalatı, beklenenden daha düşük bir artış gösterdi.

Çin İhracatı ve İthalatı Martta Azaldı

Çin’in ihracatı ve ithalatı, yeni yıla beklenenden daha düşük bir artışla başlamıştı. Ancak, son verilere göre, bu eğilim Mart ayında devam etti ve dış ticarette zayıflığın belirgin olduğunu gösterdi. Çin Gümrükler Genel İdaresi’nin verilerine göre, Mart 2024’te ihracat yıllık bazda %7,5 azalarak 279,7 milyar dolara, ithalat ise %1,9 azalarak 221,1 milyar dolara geriledi. Bu durum, ülkenin dış ticaret fazlasını 58,6 milyar dolar olarak açıkladı.

İhracattaki bu düşüş, önceki tahminlere göre daha belirgin oldu. Çinli finansal veri sağlayıcısı Wind’in %2,1’lik azalış tahmininin ötesinde bir düşüş yaşandı. İlk iki ayda kaydedilen %7,1’lik artışa kıyasla bu durum önemli bir tersine dönüş anlamına geldi.

Analizler, geçen yılın mart ayında Kovid-19 önlemlerinin kaldırılmasının ardından kaydedilen %14,8’lik ihracat artışının yarattığı yüksek bazın etkisi altında olduğunu belirtiyor. Bu nedenle, rakamlar ülkenin dış ticaretteki zayıflığının devam ettiğini gösteriyor.

İthalattaki %3,5’lik artışın ardından Mart ayında %1,9’luk bir düşüş yaşanması da benzer bir işareti işaret ediyor.

Analizler ve Beklentiler

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen’in geçen hafta Pekin’e yaptığı ziyarette vurguladığı gibi, bazı endüstri kollarında yaşanan “kapasite fazlası üretim” dış satımdaki zayıflığı daha da kötüleştirebilir. Özellikle, Çin’in elektrikli araçlar ve yenilenebilir enerji donanımları gibi sektörlerdeki devlet destekli aşırı üretimin, ihraç ürünlerinin fiyatlarını düşürerek diğer ülkelerin benzer sektörlerde rekabet etmesini engelleyebileceği belirtiliyor.

Dünyanın en büyük ihracatçısı konumundaki Çin, Kovid-19 sonrası ekonomik toparlanma sürecinde zorluklar yaşamıştı. 2023 yılında hem ihracatta (%4,6) hem de ithalatta (%5,5) düşüş yaşanmıştı.

Finanstek, finans dünyasındaki güncel gelişmeleri okuyucularına sunarken, yatırım tavsiyesi olmadığını belirtip, sağlanan bilgilerin kendi araştırmalarıyla değerlendirilmesi gerektiğini vurgular; sitedeki bilgilerden kaynaklanan zararlardan sorumlu tutulamaz ve okuyucuların herhangi bir finansal işlem yapmadan önce kendi risk analizlerini yapmalarını önerir.