Enflasyonun Ayaklanışı, Fed’in Faiz İndirim Planlarını Sarsıyor

Enflasyonun yükselmesi, Fed’in yakında faiz indirimlerini geciktirebilir.

ABD’de açıklanan son tüketici ve üretici enflasyonu verileri, karışık sinyaller vererek Fed’in haziran ayında faiz indirimlerine başlama ihtimalini azalttı.

Tüketici Fiyatları Beklentileri Aşıyor

Çarşamba günü açıklanan verilere göre, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) martta yıllık %3,5 artışla piyasa beklentilerini aştı. Değişken enerji ve gıda fiyatlarını dışarıda bırakan çekirdek TÜFE de beklentileri aşarak aylık %0,4 ve yıllık %3,8 arttı.

Üretici Fiyatları Beklentilerin Altında

Ancak dün açıklanan Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) verileri piyasa beklentilerinin altında kaldı. ÜFE, martta aylık %0,2 ve yıllık %2,1 artışla tahminlerin gerisinde gerçekleşti.

Fed Enflasyonda Düşüşe Güvenmek İstiyor

Bu yüksek enflasyon verileri, güçlü istihdam rakamlarının ardından geldi ve Fed’in faiz indirimlerini ertelemesi gerektiği görüşünü güçlendirdi. Analistler, enflasyonist baskıların devam ettiğini belirtirken, Fed’in %2 hedefine doğru ilerleme konusunda daha fazla kanıt görmek istediğini vurguladı.

Üretici Fiyatlarındaki Düşüş Endişeleri Hafifletti

ÜFE’deki artışın tahminlerin altında olması, enflasyon konusundaki endişeleri bir miktar giderdi. Enflasyon verilerinin ardından para piyasalarında Fed’in mayıs toplantısında faizleri sabit tutacağı ve ilk faiz indiriminin haziran ayında %20 ihtimalle gerçekleşeceği öngörülüyor. Temmuz ve eylül aylarında faiz indirimi olasılığı ise sırasıyla %29 ve %45 oldu.

Fed Tutanakları: Enflasyon Sürdürülebilir Bir Şekilde Azalmıyor

Fed’in son toplantısının çarşamba günü yayınlanan tutanakları, Fed yetkililerinin ocak ve şubat aylarındaki verilerin enflasyonun sürdürülebilir bir şekilde %2’ye düştüğüne dair güveni artırmadığını gösterdi. Tutanaklar, Fed’in güçlü ekonomik göstergeleri ve hayal kırıklığı yaratan enflasyon verilerini dikkate aldığını ve enflasyon %2’ye düşene kadar faiz oranlarını düşürmenin uygun olmayacağını düşündüğünü ortaya koydu.

Analist Görüşleri

ING Amerika Araştırma Bölgesel Başkanı Padhraic Garvey, AA muhabirine yaptığı açıklamada, enflasyonda aylık %0,3 ve %0,4’lük artışların Fed için kabul edilemez olduğunu söyledi. Garvey, bu rakamların aylık %0,2’ye düşmesi gerektiğini ve ÜFE’de bunun görüldüğünü, ancak TÜFE ve kişisel tüketim harcamalarında da görülmesi gerektiğini vurguladı. Garvey, aylık %0,2’lik enflasyon rakamının bu yıl görüleceğine ve bunun Fed’in yılın ilerleyen dönemlerinde faiz indirimine izin vereceğine inanıyor.

Oxford Economics ABD Başekonomisti Ryan Sweet ise TÜFE’de bir ay daha beklenenden yüksek bir artış yaşandığını belirterek, bunun Fed’i memnun etmeyeceğini ve daha fazla üyenin faiz indirimi kampına katılmasına yol açabileceğini söyledi. Sweet, Fed’in faiz oranlarını düşürme eğiliminde olduğunu, ancak işgücü piyasasının gücünün ve son enflasyon artışlarının bankaya sabırlı olma alanı verdiğini ifade etti.

Sweet, Fed’in haziranda faiz indirimine gitmemesi halinde, verilerin bankanın hesabını değiştirmesi için temmuz ve eylül toplantıları arasında çok az olacağını ve bu nedenle faiz indirimi penceresinin kapanabileceğini belirtti. Sweet, Fed’in bu yıl 75 baz puandan az faiz indirimine gitme olasılığının arttığını ve bankanın verilere bağlı hareket etmesinin faiz oranlarını daha uzun süre yüksek tutmaya zorlayabileceğini kaydetti. Ancak Sweet’in beklentisi, bu yıl 3 faiz indirimi yönünde; ancak “enflasyon iş birliği yapmadığı için” daha az faiz indirimi riskinin daha yüksek olduğunu söyledi.
“`

Finanstek, finans dünyasındaki güncel gelişmeleri okuyucularına sunarken, yatırım tavsiyesi olmadığını belirtip, sağlanan bilgilerin kendi araştırmalarıyla değerlendirilmesi gerektiğini vurgular; sitedeki bilgilerden kaynaklanan zararlardan sorumlu tutulamaz ve okuyucuların herhangi bir finansal işlem yapmadan önce kendi risk analizlerini yapmalarını önerir.