Bursa’nın İhracat Gücü: 3 Aylık İhracatta 4 Milyar Dolar Barajı Aşıldı

Bursa’nın ihracatta farkı: En büyük katkı otomotivden, 4 milyar doların üstü!

Türkiye’nin İhracat Merkezi Bursa, Bu Çeyrekte Yüzde 2,9 Büyüme Kaydetti

Türkiye İhracatçılar Meclisi verilerinden derlenen bilgilere göre, Bursa, Ocak-Mart 2024 döneminde 180’den fazla ülkeye, serbest bölgeye ve özerk bölgeye ihracat gerçekleştirdi. Bu rakam, geçen yılın aynı dönemine kıyasla %2,9’luk bir artışa tekabül ediyor.

Bursa’dan yapılan ihracatın en büyük payı, 616 milyon doların üzerinde değeriyle Almanya’ya gitti. İkinci sırada 371 milyon dolarlık ihracatla Fransa yer alırken, geçen yılın ilk çeyreğinde 280 milyon dolarlık ihracat yapılan İtalya, %19,3’lük bir artışla bu yılın aynı döneminde 334 milyon dolarlık ihracata imza attı.

Aynı süreçte İspanya’ya 245 milyon dolar, Birleşik Krallık’a ise 229 milyon dolarlık ihracat gerçekleştiren Bursa sanayicileri, Birleşik Krallık’a yönelik ihracatlarını geçen yılın aynı dönemine göre %47,7 oranında artırdı.

Otomotiv, Hazır Giyim ve Makine İhracatta Başrolde

OYAK Renault, TOFAŞ, Bosch ve Karsan gibi büyük firmaların faaliyet gösterdiği Bursa’da otomotiv endüstrisinin Ocak-Mart 2024 dönemindeki ihracat değeri 1 milyar 818 milyon doları buldu. Geçen yılın aynı döneminde 1 milyar 725 milyon dolar olan otomotiv ihracatında %5,4’lük bir artış kaydedildi.

Bursa’nın ihracatında ikinci sırada yer alan hazır giyim ve konfeksiyon sektörü, ilk çeyrekte 390 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Üçüncü sıradaki makine ve aksamları sektörü ise 328 milyon dolarlık ihracatla Bursa ekonomisine katkı sağladı.

Bursa’nın diğer sektörlerdeki ihracat rakamları şu şekilde:

  • Tekstil ve Ham Maddeleri: 328,4 milyon dolar
  • Çelik: 260,6 milyon dolar
  • Kimyevi Maddeler ve Mamulleri: 200,9 milyon dolar
  • Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri: 183,7 milyon dolar
  • Demir ve Demir Dışı Metaller: 146,9 milyon dolar
  • İklimlendirme Sanayi: 130,3 milyon dolar

Çimento, deri, elektrik-elektronik, gemi-yat, halı, yaş meyve ve sebze gibi sektörleri içeren 15 sektörün toplam ihracatı ise 308,1 milyon dolar olarak kaydedildi.

Finanstek, finans dünyasındaki güncel gelişmeleri okuyucularına sunarken, yatırım tavsiyesi olmadığını belirtip, sağlanan bilgilerin kendi araştırmalarıyla değerlendirilmesi gerektiğini vurgular; sitedeki bilgilerden kaynaklanan zararlardan sorumlu tutulamaz ve okuyucuların herhangi bir finansal işlem yapmadan önce kendi risk analizlerini yapmalarını önerir.