Bakan Yumaklı, Türkiye Tohum Gen Bankası’nı Ziyaret Etti

Teknoloji, dünyamızı şekillendirmeye devam ediyor, yenilikleri hızlandırıyor ve hayatları kolaylaştırıyor. Dijital devrim, verimliliği artırırken, sınırları zorluyor ve ilerlemeyi yönlendiriyor.

Tarım ve Orman Bakanı: Tohum Gen Bankalarımız Türkiye’nin Bitkisel Zenginliklerini Koruyor

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) bünyesinde faaliyet gösteren Türkiye Tohum Gen Bankası’nı ziyaret ederek incelemelerde bulundu.

Türkiye’nin Tohum Hazinesi

Yumaklı, Türkiye’nin tohumlarının Türkiye Tohum Gen Bankası ve İzmir Tohum Gen Bankası’nda güvenle korunduğunu vurguladı. Bu bankaların, ülkenin hububattan yabani türlere kadar tüm bitki çeşitliliğini barındırdığını belirtti.

Dünyaca Üçüncü En Büyük Gen Bankası

“Türkiye Tohum Gen Bankası kapasite bakımından dünyanın üçüncü en büyük gen bankasıdır,” diyen Yumaklı, “Burada ülkemizin geçmişini ve geleceğini koruyoruz” dedi.

120 Bin Genetik Malzeme Koruma Altında

Yumaklı, Ankara ve İzmir’deki tohum gen bankalarında toplam 120 bin genetik malzemenin koruma altında olduğunu aktardı. Bu bankaların, yurt içinde ve yurt dışında bir referans noktası olduğunu vurguladı.

Akademik Araştırmalara Destek

Bakan Yumaklı, Tohum Gen Bankası’nın akademik camianın araştırmalarına ve inovasyon çalışmalarına ışık tuttuğunu ifade etti. “Gıda milliyetçiliği kavramının öne çıktığı bu dönemde, bu gen bankalarının değeri daha da belirginleşiyor” diye konuştu.

Türkiye Tohum Gen Bankası

Ankara Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü bünyesinde 1988 yılında kurulan Türkiye Tohum Gen Bankası, 2010 yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıldı. Bitki genetik kaynaklarının tespiti, toplanması, muhafazası ve ıslah çalışmalarında kullanılmasını amaçlayan banka, yerel ve yerli tohumları da korumaktadır.

İzmir Tohum Gen Bankası

1964 yılında kuruluş anlaşması imzalanan İzmir Tohum Gen Bankası, Güney Batı Asya ülkelerinde yetiştirilen bitki türlerinin korunması çalışmaları kapsamında faaliyet göstermektedir. Tahıllar, baklagiller, endüstri bitkileri, meyve ve sebzeler gibi çeşitli bitki grupları üzerinde çalışmaktadır.

Finanstek, finans dünyasındaki güncel gelişmeleri okuyucularına sunarken, yatırım tavsiyesi olmadığını belirtip, sağlanan bilgilerin kendi araştırmalarıyla değerlendirilmesi gerektiğini vurgular; sitedeki bilgilerden kaynaklanan zararlardan sorumlu tutulamaz ve okuyucuların herhangi bir finansal işlem yapmadan önce kendi risk analizlerini yapmalarını önerir.