Küresel Gıda Fiyatı Patlaması: FAO Endeksi Mart’ta %1,1 Yükseldi

Gıda Fiyat Endeksi 46 ayın dibine vurduktan sonra bitkisel yağlar, et ve süt fiyatlarıyla yükselişe geçti.

FAO’nun Küresel Gıda Fiyat Endeksi Mart’ta Yükseldi

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), küresel gıda ürünlerinin uluslararası fiyatlarını takip eden Küresel Gıda Fiyat Endeksi’nin Mart 2023 verilerini açıkladı. Endeks, Mart ayında önceki aya göre %1,1 artışla 118,3 puana ulaştı. Bu, Şubat ayındaki 117 puanın ardından Şubat 2021’den bu yana görülen en düşük seviyeydi.

Endeksin yedi aylık düşüş trendinden sonra Mart’ta yükselmesinde bitkisel yağlar, et ve süt ürünlerinin fiyatlarındaki artışlar etkili oldu.

  • Bitkisel Yağ Fiyat Endeksi: Palm yağı, soya, ayçiçeği ve kolza yağının küresel fiyatlarındaki artışın etkisiyle Mart ayında aylık bazda %8 yükseldi.
  • Palm Yağı Fiyatları: Başlıca üretici ülkelerde mevsimsel üretim düşüşleri ve Güneydoğu Asya’daki güçlü iç talep, palm yağı fiyatlarını yükseltti.
  • Soya Yağı Fiyatları: Brezilya ve ABD’de biyoyakıt endüstrisinden gelen yüksek talep, soya yağı fiyatlarını son yılların en düşük seviyelerinden yükseltti.

Diğer Endeksler:

  • Tahıl Fiyat Endeksi: ABD, AB ve Rusya arasındaki rekabetten kaynaklanan buğday fiyatlarındaki düşüş nedeniyle Mart ayında aylık bazda %2,6, yıllık bazda ise %20 geriledi.
  • Şeker Fiyat Endeksi: 2023-2024 şeker üretimi tahminlerinin yukarı yönlü revize edilmesi, Mart ayında önceki aya göre %5,4 düşüşe yol açtı.
  • Süt Ürünleri Fiyat Endeksi: Küresel peynir ve tereyağı fiyatlarındaki artışlar, FAO Süt Ürünleri Fiyat Endeksi’ni Mart ayında aylık bazda %2,9 artırdı ve bu artışı altıncı aya taşıdı.
  • Et Fiyat Endeksi: Küresel olarak kümes hayvanları, domuz ve sığır eti fiyatlarındaki artışlar, Et Fiyat Endeksi’ni önceki aya göre %1,7 yükseltti.

Tahıl Arz ve Talep Özeti Raporu:

FAO ayrıca, küresel üretim, tüketim, ticaret ve stok eğilimlerini değerlendiren Tahıl Arz ve Talep Özeti Raporu’nu da yayınladı. Raporda, Şubat 2024’te sona erecek olan 2023-2024 küresel tahıl üretiminin 2 milyar 839,5 milyon tondan 2 milyar 841,1 milyon tona yükseltildiği belirtildi. Bu, önceki sezonda gerçekleşen 2 milyar 809,2 milyon tonluk üretime göre %1,1’lik bir artışa işaret ediyor.

Finanstek, finans dünyasındaki güncel gelişmeleri okuyucularına sunarken, yatırım tavsiyesi olmadığını belirtip, sağlanan bilgilerin kendi araştırmalarıyla değerlendirilmesi gerektiğini vurgular; sitedeki bilgilerden kaynaklanan zararlardan sorumlu tutulamaz ve okuyucuların herhangi bir finansal işlem yapmadan önce kendi risk analizlerini yapmalarını önerir.