Türkiye, Pakistan’da En Büyük Dış Yatırımcılar Arasında

Türkiye, Pakistan’daki en büyük yabancı yatırımcı, 1 milyar doları aşan doğrudan yatırımıyla.

Türkiye-Pakistan İlişkilerinde Ekonomik İşbirliği

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türkiye ile Pakistan arasındaki ikili ticaret hacminin son üç yılda 1 milyar doların üzerine çıktığını açıkladı. Bakan Bolat, “Orta vadede 5 milyar dolarlık ikili ticaret hacmine ulaşmayı hedefliyoruz” dedi.

Bin Yılık İlişkiler, Ortak Değerler

Bakan Bolat, iftar programında yaptığı konuşmada, iki ülke arasındaki ilişkilerin bin yılı aşkın bir tarihe dayandığını vurguladı. Eşsiz ve kalıcı kardeşlik bağlarının diplomasinin ötesinde uzandığını belirten Bolat, “Bu bağ, ortak değerlere, hedeflere ve karşılıklı tarih ve kültür anlayışına dayanıyor” dedi.

Gelişen Ticari İlişkiler

Bolat, Türkiye ile Pakistan arasındaki ekonomik işbirliğinin mevcut durumundan duyulan memnuniyeti dile getirdi. Ticari ilişkilerin yıllar içinde geliştiğini kaydeden Bolat, son üç yılda karşılıklı ticaret hacminin 1 milyar doları aştığını belirtti.

Bolat, Mal Ticareti Anlaşması’nın ikili ticarete ivme kazandıracağına inandıklarını ifade etti. Hedeflerinin, liderlerin belirlediği 5 milyar dolarlık ikili ticaret hacmine orta vadede ulaşmak olduğunu söyledi.

Türk Yatırımları

Bolat, Türkiye’nin 1 milyar doları aşan doğrudan yabancı yatırımıyla Pakistan’daki en büyük yabancı yatırımcılardan biri olduğunu belirtti. Çeşitli sektörlerde faaliyet gösteren çok sayıda Türk şirketinin Pakistan’da yatırımları bulunduğunu ve bunların Pakistan ekonomisine hem ihracat hem de istihdam açısından katkı sağlamasından memnuniyet duyduklarını ifade etti.

Müteahhitlik Hizmetleri

Bakan Bolat, müteahhitlik hizmetlerinin de önde gelen işbirliği alanlarından biri olduğunu söyledi. Türk firmalarının Pakistan’da başarılı projeler gerçekleştirdiğini ve bugüne kadar toplam değeri 3,4 milyar dolar olan 72 projeyi başarıyla tamamladığını belirtti.

Bolat, Pakistan’ın yeni hükümetiyle ekonomik büyüme sürecinde Türk yatırımcıların müteahhitlik sektöründe yeni katkılar yapacağına inandığını ifade etti. Yakın gelecekte Türk iş insanlarından oluşan büyük bir heyetle Pakistan’ı ziyaret edeceklerini söyledi.

Savunma Sanayii İşbirliği

Bolat, savunma sanayinin bir diğer önemli işbirliği alanı olduğuna dikkat çekti. Türkiye ve Pakistan’ın bölgelerinde barış ve istikrarın sembolü olarak terörle mücadele, bölgesel güvenlik ve ekonomik dayanışma alanlarında işbirliğini sürdüreceklerini söyledi.

Finanstek, finans dünyasındaki güncel gelişmeleri okuyucularına sunarken, yatırım tavsiyesi olmadığını belirtip, sağlanan bilgilerin kendi araştırmalarıyla değerlendirilmesi gerektiğini vurgular; sitedeki bilgilerden kaynaklanan zararlardan sorumlu tutulamaz ve okuyucuların herhangi bir finansal işlem yapmadan önce kendi risk analizlerini yapmalarını önerir.