Trabzon’un Fındık Hasadı 199,6 Milyon Dolarlık İhracat Getirisi Sağladı

Trabzon’dan 24’ün 1-3 aylarında 200 milyon doları aşkın fındık ihracatı yapıldı.

Doğu Karadeniz’in Fındık İhracatı Yeni Yıla Artışla Başladı

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği Fındık ve Mamulleri Sektör Komitesi Başkan Yardımcısı Sebahattin Arslantürk, fındık ihracatının yeni yıla artışla başladığını ve bu trendin devam etmesini beklediklerini belirtti.

Arslantürk, Trabzon’dan bu yılın ilk üç ayında 199 milyon 623 bin 391 dolarlık ihracat gerçekleştirildiğini vurguladı. Bu rakam, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 7 artışı temsil ediyor.

Fındığın, Türkiye’de net döviz girdisi sağlayan önemli tarımsal ürünlerden biri olduğunu vurgulayan Arslantürk, şu değerlendirmelerde bulundu:

“2024 yılı öngörülerine göre küresel piyasalarda enflasyonun kısmi olarak düşmesi bekleniyor. Bu durum, ekonomi politikalarının yeniden şekillenmesine yol açacak. Talepteki artışların üretimi hızlandırması, fındık ihracatımıza da olumlu yansıyacaktır. Ancak, üretici ve ihracatçılarımızın maliyetlerinin düşürülmesi ve finansman imkanlarının iyileştirilmesi gerekiyor.”

Arslantürk, kaliteli ürün üretimi için bahçelerdeki bakımların önemine dikkat çekerek gübre fiyatlarında üreticilerin desteklenmesi gerektiğini ifade etti.

Türkiye’nin seçim ortamından çıktığını hatırlatan Arslantürk, “Reel sektörün en önemli beklentisi, ekonominin önceliklendirilmesi, enflasyonun kontrol altına alınması ve üretim ile ihracatı destekleyen politikaların uygulanmasıdır” dedi.

Finanstek, finans dünyasındaki güncel gelişmeleri okuyucularına sunarken, yatırım tavsiyesi olmadığını belirtip, sağlanan bilgilerin kendi araştırmalarıyla değerlendirilmesi gerektiğini vurgular; sitedeki bilgilerden kaynaklanan zararlardan sorumlu tutulamaz ve okuyucuların herhangi bir finansal işlem yapmadan önce kendi risk analizlerini yapmalarını önerir.