EKK’dan İyimser Beklenti: Enflasyonda Belirgin Gerileme Bekleniyor

Enflasyonla mücadelede sıkı para ve maliye politikaları uygulanacak. Bu sayede yılın ikinci yarısında enflasyonda belirgin düşüş bekleniyor.

Ekonomi Koordinasyon Kurulu Toplantısında Ekonomi Değerlendirildi ve Gelecek Öncelikleri Belirlendi

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz başkanlığında Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde gerçekleştirilen Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK) toplantısında, ekonomiye ilişkin kapsamlı değerlendirmeler yapıldı. Toplantıya; Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı İbrahim Şenel, Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan ve ilgili kurum ve kuruluşların temsilcileri katıldı.

Toplantıda, düzenli olarak yapılan EKK toplantılarında ekonominin durumunun değerlendirildiği ve Orta Vadeli Program (OVP) kapsamında uygulanan politikaların ele alındığı belirtildi.

Enflasyonla Mücadele ve Sürdürülebilir Büyüme

Bugünkü toplantıda, son dönemdeki makro ekonomik gelişmeler ve gelecek döneme ilişkin öncelikler görüşüldü. Bu çerçevede, 2023 Eylül ayında yayımlanan OVP ile belirlenen ekonomik yol haritasına değinildi. Programın temel amacı olan enflasyonun kalıcı olarak düşürülmesi yönündeki kararlı politikaların uygulanmaya devam ettiği ifade edildi. Para politikasındaki sıkı duruşun, ihtiyatlı maliye politikası ile desteklenmesi sayesinde yılın ikinci yarısında yıllık enflasyonda belirgin bir azalma beklendiği aktarıldı.

Önümüzdeki dönemde de OVP ve 12. Kalkınma Planı kapsamındaki politikaların kararlılıkla uygulanacağı vurgulandı. Temel önceliğin enflasyonla mücadele olduğu belirtilen açıklamada, “Türkiye Yüzyılı” vizyonuyla sürdürülebilir büyümenin sağlanarak sosyal refahın kalıcı olarak artırılacağı ifade edildi. Bu yıl dış ticaret dengesinde sağlanan iyileşme sayesinde cari işlemler dengesinde de olumlu seyrin sürdüğü belirtildi. Önümüzdeki dönemde nitelikli yatırımların desteklenerek katma değerli üretimin artırılacağı ve cari açığın kalıcı olarak azaltılacağı kaydedildi. Mali disiplini sağlamak amacıyla kamuda tasarruf tedbirlerinin ve harcamaların rasyonelleştirilmesinin devam edeceği bildirildi.

Yapısal Reformlar

Açıklamada, verimliliği ve rekabet gücünü artırmaya yönelik yapısal reformların OVP takvimiyle uyumlu olarak ilgili kurumlarla işbirliği içinde hayata geçirilmeye devam edileceği ifade edildi.

Finanstek, finans dünyasındaki güncel gelişmeleri okuyucularına sunarken, yatırım tavsiyesi olmadığını belirtip, sağlanan bilgilerin kendi araştırmalarıyla değerlendirilmesi gerektiğini vurgular; sitedeki bilgilerden kaynaklanan zararlardan sorumlu tutulamaz ve okuyucuların herhangi bir finansal işlem yapmadan önce kendi risk analizlerini yapmalarını önerir.