Türkiye-ABD: 100 Milyar Dolarlık Ticaret Hedefinde Enerji ve İklim Ön Plana Çıkıyor

Türkiye-ABD ilişkilerinde ilerlemeyle 100 milyar dolarlık ticaret hedefi belirlendi. İşbirlikleri, enerji, iklim ve ekipman üretimini kapsayacak.

ABD ve Türkiye: Ekonomik İşbirliğinde Yeni Fırsatlar

ABD ve Türkiye, NATO ittifakı kapsamında uzun yıllara dayanan bir müttefiklik ilişkisi sürdürüyor. Bu işbirliği, Avrupa-Atlantik bölgesinin barış ve istikrarına önemli katkılar sağlıyor.

Son yıllarda iki ülke arasındaki ticari ilişkiler de hızla gelişti. Bazı Amerikan şirketleri, Türkiye’yi bölgesel bir merkez olarak konumlandırarak yeni pazarlara açılmayı hedefliyor.

ABD’nin Ankara Büyükelçiliği Ekonomi Müsteşarı Etienne LeBailly ve Kıdemli Avrasya Bölgesi Ticari Müsteşarı Heather Byrnes, iki ülke arasında ekonomi, ticaret ve enerji alanlarında mevcut ve gelecekteki işbirliği fırsatlarını değerlendirdi.

Türkiye’nin Coğrafi Konumu ABD Şirketlerini Cezbediyor

LeBailly, Türkiye ve ABD’nin ekonomi alanında “pozitif bir gündem”e sahip olduğunu vurguladı. Son dönemde yapılan Türkiye-ABD Stratejik Mekanizması toplantılarına değinen LeBailly, “İlişkilerimizde sonuç odaklı, ileriye dönük ve ortak hedeflere odaklanıyoruz. Bu bağlamda ticaret, enerji ve iklim konularını önceliklendiriyoruz” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin yenilenebilir enerji politikalarını yakından takip ettiklerini belirten LeBailly, iki ülke arasında gerçekleşecek Enerji ve İklim Diyaloğu’nda bu konuların detaylı şekilde ele alınacağını söyledi. LeBailly ayrıca, rüzgar, güneş ve enerji verimliliği alanlarında işbirliklerinin artırılmasını hedeflediklerini belirtti.

Türkiye’nin coğrafi konumunun ve bölgede ekipman üretimindeki öncü rolünün, yeni pazarlar arayan ABD’li ekipman üreticilerini cezbettiğini vurgulayan LeBailly, “Örneğin İzmir’de bulunan ABD’li rüzgar kanatları üreticisi, dünyanın dört bir yanına ürün ihraç ediyor. Türk vatandaşlarına istihdam sağlıyor ve bölgeye canlılık getiriyor” dedi.

Enerji ve İklim: Ortak Hedefler

Ticaret Müsteşarı Byrnes, iki ülkenin özellikle ticaret, enerji ve iklim alanlarında ortak hedeflere sahip olduğunu vurguladı. Byrnes, iki ülke arasındaki ticaret hacminin artırılmasına yönelik çalışmalardan bahsetti.

Byrnes, “İki ülke arasındaki ticaret hacmini 100 milyar dolara çıkarmayı hedefliyoruz. Bu hedefe ulaşmak için ticaret, enerji ve iklim konularına odaklanacağız. Bu, karşılıklı olarak işbirliklerini artırmayı hedefleyen, tek taraflı bir hedef değil” dedi.

ABD ve Türkiye arasında nükleer enerji alanında da görüşmelerin devam ettiğini belirten Byrnes, özellikle küçük modüler nükleer reaktörlerin (SMR) Türkiye enerji sistemine dahil edilmesi konusunun ele alındığını söyledi.

Byrnes, iki ülke arasındaki mevcut ticaret hacminin 40 milyar doları aştığına dikkat çekerek, ticaret hacmi hedeflerine birkaç yıl içinde ulaşılabileceğini ifade etti.

ABD Yatırımları Türkiye Ekonomisine Katkı Sağlıyor

Byrnes, ABD’nin Türkiye’ye şu ana kadar yaklaşık 50 milyar dolar yatırım yaptığını ve bu yatırımların 100.000 kişiye istihdam sağladığını belirtti. Türkiye’nin ABD’deki yatırımlarının ise 2,7 milyar dolar olduğunu vurguladı.

Byrnes, “Türkiye’nin tüm bölgelerinde ABD yatırımlarını görebilirsiniz. 60’tan fazla ABD şirketi Türkiye’yi bölgesel merkezi olarak seçti. Önümüzdeki dönemde enerji, iklim ve ticaretin geliştirilmesi için iki ülkede birçok toplantı gerçekleştireceğiz” dedi.

Finanstek, finans dünyasındaki güncel gelişmeleri okuyucularına sunarken, yatırım tavsiyesi olmadığını belirtip, sağlanan bilgilerin kendi araştırmalarıyla değerlendirilmesi gerektiğini vurgular; sitedeki bilgilerden kaynaklanan zararlardan sorumlu tutulamaz ve okuyucuların herhangi bir finansal işlem yapmadan önce kendi risk analizlerini yapmalarını önerir.