Ticaret Bakanı Bolat: “Şubat Dışı Ticaret Verileri İyimserlik Veriyor”

Ekonomik büyüme, ihracat artışı ve ithalat gerilemesiyle daha dengeli hale geldi. 2024’te ihracatın büyümeye katkı sağlaması bekleniyor.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Dış Ticaret Verilerini Değerlendirdi

Geçtiğimiz ayın dış ticaret verilerine göre;

  • İhracat %13,6 artışla 21,82 milyar dolara yükseldi.
  • İthalat %9,2 azalarak 27,85 milyar dolara geriledi.

Dış ticaret açığı %44,2 azalarak 12,13 milyar dolardan 6,77 milyar dolara düştü. İhracatın ithalatı karşılama oranı ise %60,5’ten %75,7’ye çıktı.

Enerji ve altın hariç ihracatın ithalatı karşılama oranı dikkat çekici bir şekilde %93,3 oldu.

Yılın ikinci yarısından bu yana devam eden ihracat artışı ve ithalat azalış eğilimi son ayda da sürdü, dış ticaret açığındaki azalış eğilimini korudu.

Bu olumlu gelişmeler sonucunda cari işlemler açığı 37,5 milyar dolara geriledi.

Bakan Bolat, ihracat artışı ve ithalat azalışının makroekonomik istikrarı güçlendirdiğini ve ekonomik büyümeyi dengelediğini vurguladı. 2024’ün ilk çeyreğinde net mal ve hizmet ihracatının büyümeye katkı sağlaması bekleniyor.

Türkiye, katma değerli, yenilikçi ve rekabetçi üretim ve ihracat odaklı politikalarıyla küresel ticarette payını artırmayı hedeflemektedir.

Finanstek, finans dünyasındaki güncel gelişmeleri okuyucularına sunarken, yatırım tavsiyesi olmadığını belirtip, sağlanan bilgilerin kendi araştırmalarıyla değerlendirilmesi gerektiğini vurgular; sitedeki bilgilerden kaynaklanan zararlardan sorumlu tutulamaz ve okuyucuların herhangi bir finansal işlem yapmadan önce kendi risk analizlerini yapmalarını önerir.