TEI, Yerli Havacılık Motorlarının Sertifikasyonunda Kritik Onay Aldı

TEI, yerli motorlar için Tasarım Onayı aldı.

Türkiye Cumhuriyeti Motor Sanayii ve Teknolojileri A.Ş. (TEI), milli motorlarının sertifikasyon süreçlerini kendi bünyesinde yürütme yetkisine sahip oldu. Bu yetkinlik kapsamında, TEI, Türkiye’de sivil havacılık motorlarının sertifikalandırılması için ilk “Tip Onay Organizasyonu” (TOO) onayını alan kuruluş oldu.

TOO onayı almak için gerekli süreçler kapsamında TEI, Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü (ICAO) ve Avrupa Havacılık Güvenlik Ajansı (EASA) düzenlemeleri doğrultusunda sistematik bir yaklaşım izleyerek organizasyonunu ve süreçlerini yapılandırdı, personel yetkinliklerini geliştirdi ve yetki-sorumlulukları tanımladı.

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) tarafından yapılan denetimlerde TEI’nin uluslararası sertifikasyon kriterlerine uygun tasarım yetkinliğine sahip olduğu tespit edildi. GÖKBEY Helikopteri’ne güç verecek ilk milli helikopter motoru TEI-TS1400’ün uluslararası sivil sertifikasyon süreci de TOO onayı sonrasında tip sertifikasyonuyla tamamlanacak.

Konuyla ilgili açıklama yapan Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün, TOO alan bir kurum olmayı başaran TEI’nin kendilerini gururlandırdığını vurguladı. Görgün, süreçte emek veren TEI yönetimi ve çalışanlarını tebrik ederek, “Savunma sanayi kuruluşlarımızın daha nice önemli başarılara imza atacağına inanıyorum. Amacımız tek, ‘Türkiye Yüzyılı, savunmanın yüzyılı olacaktır.'” dedi.

TEI, milli motor projelerinin yanı sıra, 2018 yılından bu yana A400M askeri kargo uçaklarında kullanılan TP400 motorlarına parça bakım hizmeti veriyor. Bu hizmet için, TEI, Avrupa Sivil Havacılık Ajansı (EASA) tarafından verilen “Part 145 Bakım Organizasyonu Onayı”na sahip.

Milli motorlar alanındaki bu önemli kilometre taşını geride bırakan TEI, ülkenin askeri ve sivil havacılık alanındaki motor ihtiyaçlarını sertifikalı bir şekilde karşılayarak motor bağımsızlığı ve küresel rekabetçiliği açısından kritik bir rol üstleniyor.

Finanstek, finans dünyasındaki güncel gelişmeleri okuyucularına sunarken, yatırım tavsiyesi olmadığını belirtip, sağlanan bilgilerin kendi araştırmalarıyla değerlendirilmesi gerektiğini vurgular; sitedeki bilgilerden kaynaklanan zararlardan sorumlu tutulamaz ve okuyucuların herhangi bir finansal işlem yapmadan önce kendi risk analizlerini yapmalarını önerir.