Türkiye’nin Dış Kaynak Bağımlılığı Azalmaya Direniyor

Şimşek, Dünya Bankası işbirliğiyle Türkiye’ye 1,5 milyar dolar kaynak temin edildiğini ve dış kaynağın güven sayesinde sürdüğünü vurguladı.

Türkiye’nin Dış Kaynak Akışı Güçlü Bir Şekilde Devam Ediyor

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye’nin dış kaynak akışına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Bakan Şimşek, dış finansman kuruluşlarının ülkedeki kurumlara proje finansmanı kapsamında kaynak sağlamaya devam ettiğini vurguladı.

Şimşek, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’nın (EBRD) deprem bölgesi için açıkladığı 1,5 milyar avroluk finansman paketi kapsamında 500 milyon avroluk desteğe yönelik mutabakat zaptının imzalandığını hatırlattı.

Bakan, Dünya Bankası’ndan da 3 proje için destek sağlandığını belirterek şunları söyledi:

“Türkiye’nin ekonomi yol haritasına duyulan güven, dış kaynak akışının bu yıl da tüm hızıyla sürmesini sağladı. Dünya Bankası ile yürüttüğümüz verimli işbirliği kapsamında 3 ayrı proje finansmanı için 1,5 milyar dolar temin ettik.”

Dünya Bankası’nın Onayladığı Projeler

Şimşek, Dünya Bankası’ndan sağlanacak yaklaşık 1,5 milyar dolar tutarındaki 3 projenin Bankanın İcra Direktörleri Kurulu tarafından onaylandığına dikkat çekti.

Bu kapsamda, TKYB ve TSKB tarafından yürütülecek “Türkiye Dağıtık Enerji İçin Piyasa Geçişinin Hızlandırılması Projesi” kapsamında TKYB ve TSKB’ye yaklaşık 697 milyon dolar kaynak sağlanacak.

Proje, şirketlerin güneş panelleri ve batarya yoluyla elektrik depolama sistemlerine yönelik yatırımlarını destekleyecek. Bu yatırımların 1 milyar doları aşması bekleniyor.

Bakan Şimşek, böylece yenilenebilir enerji yatırımlarının teşvik edilerek Türkiye’nin enerji arz güvenliğinin destekleneceğini vurguladı.

İkinci proje olan “Türkiye Sosyal Kapsayıcı Yeşil Geçiş Projesi” için Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından kalkınma ajansları aracılığıyla yaklaşık 400 milyon dolar tutarında kredi sağlanacak.

Proje, yeşil geçişten olumsuz etkilenmesi beklenen sektörlerin desteklenmesini hedefliyor.

Son olarak, TKYB tarafından yürütülecek “Türkiye Endüstriyel Emisyon Azaltım Projesi” için TKYB’ye 200 milyon avro ve 200 milyon dolar olmak üzere yaklaşık 416,7 milyon dolar tutarında kredi sağlanacak.

Projeyle KOBİ’lere uygun koşullu finansman sağlanarak daha yeşil üretim sistemlerine geçişleri desteklenecek.

Sürdürülecek Güçlü İşbirliği

Bakan Şimşek, Türkiye’nin enerji dönüşümünün gerçekleştirilmesi, yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımının artırılması ve kapsayıcı yeşil dönüşümün sağlanması için Dünya Bankası ile güçlü işbirliğinin kararlılıkla sürdürüleceğini ifade etti.

Önceki Dış Kaynak Akışı

Bakan Şimşek ayrıca, geçen yıl uluslararası kuruluşlar, hükümet kuruluşları, ihracat kredi kuruluşları ve ticari kreditörlerden Türkiye’deki çeşitli sektörlere sağlanan dış kaynak tutarının 8,8 milyar dolara ulaştığını belirtti.

Finanstek, finans dünyasındaki güncel gelişmeleri okuyucularına sunarken, yatırım tavsiyesi olmadığını belirtip, sağlanan bilgilerin kendi araştırmalarıyla değerlendirilmesi gerektiğini vurgular; sitedeki bilgilerden kaynaklanan zararlardan sorumlu tutulamaz ve okuyucuların herhangi bir finansal işlem yapmadan önce kendi risk analizlerini yapmalarını önerir.