Kırklareli’nin Sütlü Hedefi: İhracata Katlama

İhracat hub’ı kentte, 30 onaylı işletmeyle yıllık 350 bin ton süt üretimi var. 10 bin tonu AB standartlarına göre işlenerek yurt dışına gönderiliyor.

Kırklareli, Süt İhracatını Katlamaya Hazırlanıyor

Türkiye’nin süt üretim merkezlerinden biri olan Kırklareli, süt ve süt ürünleri ihracatını daha da artırmak için kolları sıvadı.

Kentte AB standartlarına uygun üretim yapan 30 onaylı işletme bulunuyor ve yıllık ortalama 350.000 ton süt elde ediliyor. Istranca Dağları’nın eteklerinde beslenen hayvanlardan elde edilen bu sütün 10.000 tonu işlenerek AB ve Orta Doğu ülkelerine gönderiliyor.

İhraç edilen ürünler arasında süt, peynir, peynir altı suyu, yoğurt ve içecekler yer alıyor. Bu ürünler, Amerika Birleşik Devletleri, Almanya, Azerbaycan, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn, Belçika, Bulgaristan, Fildişi Sahili, Fransa, Gana, Hindistan, Irak, Japonya, Katar, Kazakistan, Kuveyt, Lübnan, Mısır, Nijerya ve Suudi Arabistan gibi ülkelerde rağbet görüyor.

Hastalıktan Ari İşletmelerle Süt Kalitesi Yükseliyor

İl Tarım ve Orman Müdürü Gökhan Karaca, kentte 150.000 büyükbaş ve 450.000 küçükbaş hayvan bulunduğunu belirtti. Karaca, özellikle süt sığırcılığında profesyonel düzeyde üretim yapıldığını ve Kırklareli’nin süt verimi ve kalitesiyle örnek bir il olduğunu vurguladı.

Kentte AB standartlarında süt üretimi yapıldığını söyleyen Karaca, bu nedenle süt ve süt ürünlerine olan talebin arttığını ifade etti.

İhracatın İki Katına Çıkması Hedefleniyor

Karaca, ihracatı artırmak için çalıştıklarını belirterek, “Yıllık ortalama 10.000 ton süt ve süt ürünü ihracatımız var. Bu rakamı önümüzdeki birkaç yıl içinde iki katına çıkarmayı hedefliyoruz. Özellikle Orta Doğu ülkeleri ve AB ülkelerine olan ihracatımız hızla artıyor.” dedi.

Karaca, 2023 yılında hastalıktan ari işletmelere 33 milyon 366 bin TL destek ödemesi yapıldığını da belirtti.

Hastalıktan Ari İşletme Sayısı Arttırılıyor

Kentte yaklaşık 100 hastalıktan ari işletme bulunduğunu ifade eden Karaca, “Süt sığırcılığında verimi etkileyen en önemli faktörlerden biri hayvan hastalıklarıdır. Hastalıktan ari işletmelerde hayvancılık faaliyetlerini hastalıktan uzak bir şekilde sürdürüyoruz.” diye konuştu.

Karaca, ari işletme sayısını artırmak için aşılama çalışmalarını sürdürdüklerini, hayvan genetiğini geliştirmeyi hedeflediklerini ve üreticilere hibe destekleri verdiklerini söyledi.

Finanstek, finans dünyasındaki güncel gelişmeleri okuyucularına sunarken, yatırım tavsiyesi olmadığını belirtip, sağlanan bilgilerin kendi araştırmalarıyla değerlendirilmesi gerektiğini vurgular; sitedeki bilgilerden kaynaklanan zararlardan sorumlu tutulamaz ve okuyucuların herhangi bir finansal işlem yapmadan önce kendi risk analizlerini yapmalarını önerir.