Türkiye: On Yıllık Buğday Unu İhracatı Liderliği

On yıla yakın bir süredir Türkiye, buğday unu ihracatında Dünya Bankası verilerine göre zirvede yer alıyor.

Dünya Buğday Üretimi ve Türkiye’nin Rolü

Dünya buğday üretimi, 2020/21 sezonunda %1,4 artışla 773 milyon tona ulaştı. Bu artış, büyük ölçüde Rusya, Kazakistan, Avustralya ve Kanada’daki üretim artışlarından kaynaklandı. Avrupa Birliği, Birleşik Krallık ve Arjantin’deki üretimler ise düşüş gösterdi.

Gelecek sezonda buğday üretiminin Çin, AB, Avustralya, Hindistan ve Ukrayna’daki üretim artışıyla 781 milyon tona çıkması bekleniyor.

Türkiye’nin Buğday Üretimi ve İhracatı

Türkiye, kendi buğday ihtiyacını karşılayan ülkeler arasında yer alıyor. Ülkede 2022’de buğday üretimi 22 milyon ton olarak gerçekleşti. Türkiye bu dönemde yaklaşık 3,7 milyon ton buğday unu ihracatı yaparak dünya çapında birinci sırada yer aldı.

Türkiye, Dünya Bankası verilerine göre, 2013-2022 yılları arasında buğday unu ihracatında da lider konumunu korudu. 2013 yılında 2,1 milyon ton buğday unu ihraç eden Türkiye, 2016’ya kadar ihracatını 3,5 milyon tona çıkardı. 2017-2021 döneminde ihracatta bir miktar düşüş yaşansa da Türkiye’nin dünya sıralamasındaki liderliği değişmedi. İhracat, 2022’de 3,1 milyon ton olarak kaydedildi.

Böylelikle Türkiye, 2013-2022 döneminde buğday unu ihracatında sürekli olarak zirvede yer aldı. İhracat, bu dönemde %43,8 arttı. Kazakistan, Almanya, Özbekistan, Arjantin ve Hindistan, buğday unu ihracatında öne çıkan diğer ülkelerdi.

Finanstek, finans dünyasındaki güncel gelişmeleri okuyucularına sunarken, yatırım tavsiyesi olmadığını belirtip, sağlanan bilgilerin kendi araştırmalarıyla değerlendirilmesi gerektiğini vurgular; sitedeki bilgilerden kaynaklanan zararlardan sorumlu tutulamaz ve okuyucuların herhangi bir finansal işlem yapmadan önce kendi risk analizlerini yapmalarını önerir.