Türkiye’de Sosyal Koruma Harcamaları 1,3 Trilyon Liraya Ulaştı

2022’de Türkiye’de sosyal koruma harcamaları %60 arttı, 1 trilyonu aştı. Emekli ve yaşlılar en büyük yardımları aldı.

Türkiye’nin Sosyal Koruma Harcamaları 2000-2022

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), “Sosyal Koruma İstatistikleri, 2000-2022” başlıklı raporunu yayımladı.

Sosyal Koruma Harcamalarındaki Artış

Rapora göre, Türkiye’nin 2022 yılı sosyal koruma harcamaları, bir önceki yıla kıyasla %60,2 oranında artarak 1 trilyon 291 milyar 77 milyon TL’ye ulaştı.

Sosyal Koruma Harcamalarının Dağılımı

Sosyal koruma harcamalarının %98,2’si, yani 1 trilyon 267 milyar 924 milyon TL’si sosyal koruma yardımlarına ayrıldı. Bu yardımlar arasında en büyük payı, 567 milyar 450 milyon TL ile emekli ve yaşlılara yönelik harcamalar oluşturdu. Bunu 396 milyar 993 milyon TL ile hastalık ve sağlık bakım harcamaları takip etti.

Milli Gelir İçi Sosyal Koruma Harcamaları

Sosyal koruma harcamaları, 2022 yılında gayri safi yurt içi hasıla (GSYH) içinde %8,6 paya sahip oldu. Sosyal koruma yardımlarının GSYH içindeki payı ise %8,4 olarak gerçekleşti.

Risk/İhtiyaç Gruplarına Göre Sosyal Koruma Harcamaları

Risk ve ihtiyaç grupları bazında bakıldığında, sosyal koruma harcamalarının en büyük payı olan %3,8 ile emekli ve yaşlılar yer aldı. Bunu %2,6 ile hastalık ve sağlık harcamaları, %1 ile de dul ve yetimlere yönelik harcamalar izledi.

Şartlı Sosyal Koruma Yardımları

Sosyal koruma yardımlarının yaklaşık %13’ü şartlı olarak verildi. Şartlı yardımların %47,5’i aile ve çocuk yardımlarını kapsarken, %20,4 ile engelli ve malullere yönelik yardımlar ve %13,9 ile hastalık ve sağlık bakım yardımları takip etti.

Sosyal Koruma Yardımlarının Nakdi ve Ayni Dağılımı

Sosyal koruma yardımlarının %62,4’ü nakdi olarak yapıldı. Nakdi yardımların en büyük payı olan %71,2, emekli ve yaşlılara ayrıldı. Bunu %18,6 ile dul ve yetimlere, %4,5 ile de aile ve çocuklara yönelik yardımlar izledi.

Sosyal Koruma Gelirleri

Türkiye’nin sosyal koruma gelirlerinin %41,4’ünü devlet katkıları, %28,4’ünü işveren sosyal katkıları, %23,1’ini ise koruma kapsamındaki bireylerce yapılan sosyal katkılar oluşturdu.

Revizyon ve Metodoloji Değişiklikleri

TÜİK, sosyal koruma harcamalarına ilişkin verilerde revizyona ve metodoloji değişikliğine gitti. Revizyonlar, ayrıntılı idari kayıt verilerinin elde edilmesi, ek veri kaynaklarına erişim sağlanması ve metodolojik iyileştirmeler kapsamında gerçekleştirildi.

Finanstek, finans dünyasındaki güncel gelişmeleri okuyucularına sunarken, yatırım tavsiyesi olmadığını belirtip, sağlanan bilgilerin kendi araştırmalarıyla değerlendirilmesi gerektiğini vurgular; sitedeki bilgilerden kaynaklanan zararlardan sorumlu tutulamaz ve okuyucuların herhangi bir finansal işlem yapmadan önce kendi risk analizlerini yapmalarını önerir.