Güneş Enerjisi Devrimi: Türkiye’nin Kurulu Gücü 12 Bin Megawattı Geçti

Türkiye’nin güneş enerjisi gücü 12,4 GW’a yükseldi, bir kilometre taşı.

Türkiye’de Yenilenebilir Enerji Payı Şu Anda %51’i Aştı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, son verilerine göre Türkiye’de elektrik üretiminde yenilenebilir enerji kaynaklarının payının yılın ilk iki ayında %51’in üzerine çıktığını açıkladı. Ocak ayında bu oran %51,63, şubat ayında ise %51,03 olarak kaydedildi.

Yenilenebilir enerji kullanımı, Türkiye’nin enerjide dışa bağımlılığını azaltma ve iklim değişikliği hedeflerine ulaşma yolunda hayati bir rol üstleniyor. Bu nedenle güneş ve rüzgar enerjisi kaynakları giderek daha fazla önem kazanıyor.

Türkiye’nin şubat sonu itibarıyla toplam elektrik kurulu gücündeki yenilenebilir enerji kaynaklarının oranı %56,21’e ulaştı. Özellikle güneş enerjisi kurulu gücü, 2023 sonunda 11 bin 316 megavat iken, şubat sonunda 12 bin megavata çıkarak 12 bin 425 megavata yükseldi.

Bakanlığın verilerine göre, geçen yıl güneş enerjisi kurulu gücünde 2 bin megavat, bu yılın ilk iki ayında ise 1109 megavat artış kaydedildi. Bu sayede 2023 yılında elde edilen artışın yarısından fazlası bu yılın ilk iki ayında gerçekleştirildi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, açıklamasında Ocak ve Şubatta elektrik üretiminin %51’inden fazlasının yenilenebilir enerjiden sağlandığını ve bu orana yıllık bazda da ulaşmayı hedeflediklerini belirtti. Bakan Bayraktar, “Hedefimiz, 2035 yılına kadar yenilenebilir enerjinin elektrik üretimindeki payını %55’e yükseltmek. Şu anki tablo, bu hedefe emin adımlarla ilerlediğimizi gösteriyor” dedi.

Türkiye’nin 2035 yılı yenilenebilir enerji hedefleri kapsamında her yıl 3 bin 500 megavat güneş, 1500 megavat rüzgar enerjisi kurulu gücü artışı planlanıyor. Bu doğrultuda önümüzdeki 12 yılda 60 bin megavatlık yeni kurulu güce ulaşılması hedefleniyor.

Finanstek, finans dünyasındaki güncel gelişmeleri okuyucularına sunarken, yatırım tavsiyesi olmadığını belirtip, sağlanan bilgilerin kendi araştırmalarıyla değerlendirilmesi gerektiğini vurgular; sitedeki bilgilerden kaynaklanan zararlardan sorumlu tutulamaz ve okuyucuların herhangi bir finansal işlem yapmadan önce kendi risk analizlerini yapmalarını önerir.