Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: “Enflasyonla Mücadele Başta Önceliğimiz”

Cumhurbaşkanı Yrd. Yılmaz: Enflasyon düşürme programı uygulayacağız!

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın Açıklamaları

Enflasyonla Mücadele Öncelikli

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, enflasyonu azaltmayı öncelikli bir konu olarak gördüklerini belirtti. Bu kapsamda para politikaları, maliye politikaları ve yapısal reformları içeren üç ayaklı bir program uyguladıklarını ifade etti.

Gazze Saldırıları Endişe Verici

Yılmaz, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarından dolayı ramazan ayının buruk geçtiğini söyledi. Uluslararası kurumların sorun çözmede yetersiz kaldığını vurguladı ve bu kurumların gözden geçirilmesi gerektiğini belirtti.

İş Dünyasıyla İstişare Önemli

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın selamlarını ileten Yılmaz, iş dünyasıyla her fırsatta istişare etmenin önem taşıdığını söyledi.

Küresel Ekonomik Durum

Yılmaz, küresel ekonominin iyi durumda olmadığını vurguladı ve Kovid-19 salgınının yıkıcı etkilerinin devam ettiğini belirtti. Dünyanın büyümesinin ve ticaretinin tarihsel ortalamanın altında olduğunu kaydetti. Türkiye’nin temel ihraç pazarı olan Avrupa ülkelerinin durgunluk içinde olduğunu aktardı.

Türkiye’nin Güçlü Yolculuğu

Tüm bu olumsuzluklara rağmen Türkiye’nin güçlü bir şekilde yoluna devam etmek için çaba sarf ettiğini ifade etti.

Ekonomik İstikrar Önemli

Yılmaz, ekonomide siyasi ve politika belirsizliğinin önemini vurguladı. Türkiye’de geçen yıl mayıs ayında yapılan genel seçimlerle siyasi belirsizliğin beş yıl için ortadan kalktığını belirtti.

Yerel Seçimler ve Makroekonomi

31 Mart yerel seçimlerinde “genel seçim yapılıyormuş gibi” bir hava oluşturulmaya çalışıldığını ancak bunun doğru bir yaklaşım olmadığını söyledi. Yerel seçimlerin ülke düzeyindeki politikaları etkilemeyeceğini vurguladı.

Ekonomi Performansı

Türkiye ekonomisinin son 20 yılda %5,4 büyüme kaydettiğini belirtti. Son yılda dünyanın %3,6 büyürken Türkiye’nin %5,4 ortalama büyüme oranına ulaştığını söyledi.

İthalatın Kontrolü

İthalatı körükleyen aşırı tüketimi ılımlı hale getirmeye çalıştıklarını ifade etti. Büyümede ihracatın ve yatırımın pay sahibi olması gerektiğini vurguladı.

İç ve Dış Talep Dengesi

İç talep ile dış talep arasında denge sağlamayı hedeflediklerini söyledi. İhracatın artmaya devam ettiğini ve cari açığın gerilediğini belirtti.

Döviz Spekülasyonları Anlamsız

Son dönemdeki döviz spekülasyonlarını anlamsız olarak nitelendirdi ve Türkiye’nin siyasi ve ekonomik temellerinin sağlam olduğunu ifade etti.

Enflasyonla Mücadele

Sürdürülebilir büyüme ve sosyal denge için enflasyonun düşürülmesi gerektiğini vurguladı. Para politikaları, maliye politikaları ve yapısal reformlar yoluyla üç ayaklı bir enflasyonla mücadele programı uyguladıklarını söyledi.

İstanbul Yatırımları

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin kaynaklarının büyük bölümünün yatırımlara ayrıldığını belirtti. Ancak son dönemde yatırım oranlarının düştüğüne dikkat çekti ve İstanbul’un yatırımsızlığa tahammülünün kalmadığını ifade etti.

Cumhur İttifakı’na Destek Çağrısı

31 Mart yerel seçimleri için Cumhur İttifakı’nın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Murat Kurum’a destek istedi.

Finanstek, finans dünyasındaki güncel gelişmeleri okuyucularına sunarken, yatırım tavsiyesi olmadığını belirtip, sağlanan bilgilerin kendi araştırmalarıyla değerlendirilmesi gerektiğini vurgular; sitedeki bilgilerden kaynaklanan zararlardan sorumlu tutulamaz ve okuyucuların herhangi bir finansal işlem yapmadan önce kendi risk analizlerini yapmalarını önerir.