İngiltere’de Konut Kira ve Mortgage Ödemelerindeki Son Durum

İngiltere’de 2023 yılında önceki yıla göre konut kirası, %24.2’lik bir artışla bin 258 sterline yükseldi.

İngiltere’de 2023 yılında önceki yıla göre konut kirası, %24.2’lik bir artışla bin 258 sterline yükseldi. Halifax’ün “Ev Sahibi Olma ve Kiralama” başlıklı analizine göre, geçen yıl ülkede ilk kez ev sahibi olanların ödediği aylık mortgage miktarı, aynı özelliklere sahip bir konut için ödenen kiranın 27 sterlin altında kaldı.

İlk kez ev satın alanların ortalama aylık mortgage ödemeleri 1231 sterlin iken, ülkede ortalama kira miktarı 1258 sterlin olarak belirlendi. Bu durum, 2019’dan beri ilk kez bu farkın bu seviyeye gerilediğini gösteriyor.

Böylece, İngiltere’de ortalama konut kirası 2023’te önceki yıla göre %24.2 arttı. Konut kirasındaki artış son 10 yılda %82 oldu.

İlk kez ev satın alanların ödediği aylık mortgage miktarı ise 2023’te %27 artarak, son 10 yılda %113 yükseldi.

Geçen yıl İngiltere genelinde ortalama konut kirasının en yüksek olduğu bölge Londra oldu, 2 bin 253 sterlinle. Onu, bin 551 sterlinle Güneydoğu ve bin 437 sterlinle Güneybatı bölgeleri takip etti.

İskoçya ve Kuzey İrlanda’da Konut Kira ve Mortgage Ödemeleri

İskoçya’da geçen yıl ortalama konut kirası 988 sterlin olurken, Kuzey İrlanda’da bu rakam 692 sterlinle kaydedildi. İlk kez ev satın alanların ödediği aylık mortgage miktarı ise Londra’da 2 bin 241 sterlin, Güney Doğu’da 1705 sterlin ve Güney Batı bölgelerinde 1298 sterlin oldu. İskoçya’da aylık mortgage ödemesi 953 sterlin iken, Kuzey İrlanda’da bu rakam 779 sterlin olarak hesaplandı. Halifax Mortgage Direktörü Kim Kinnaird, analize ilişkin değerlendirmesinde ev sahibi olmanın uzun vadeli finansal ve yaşam istikrarı için önemli olduğunu belirterek, “Ancak yüksek borçlanma maliyetleri ve satın alınabilecek konut arzındaki kısıtlamalar, ülkenin birçok yerinde ilk kez ev sahibi olmayı daha da zorlaştırıyor. Bu nedenle, hükümetin uygun fiyatlı ev sahipliği programlarını desteklemek amacıyla ortak mülkiyet ve ipotek garanti programları gibi önlemleri destekliyoruz” ifadelerini kullandı.

Finanstek, finans dünyasındaki güncel gelişmeleri okuyucularına sunarken, yatırım tavsiyesi olmadığını belirtip, sağlanan bilgilerin kendi araştırmalarıyla değerlendirilmesi gerektiğini vurgular; sitedeki bilgilerden kaynaklanan zararlardan sorumlu tutulamaz ve okuyucuların herhangi bir finansal işlem yapmadan önce kendi risk analizlerini yapmalarını önerir.