Çin, ABD’yi Dünya Ticaret Örgütü’ne Şikayet Etti

Çin, ABD’yi DTÖ’ye şikayet etti: Elektrikli araç süspansiyonları rekabet kurallarını ihlal ediyor.

Çin, ABD’yi Dünya Ticaret Örgütü’ne (DTÖ) şikayet etti, çünkü 2022’de ABD’nin çıkardığı Enflasyonu Düşürme Yasası’nda yerli elektrikli araç üreticilerine yönelik sübvansiyonların rekabet kurallarına aykırı olduğunu iddia etti. Çin Ticaret Bakanlığı, yerli üreticilerin desteklenmesinin Çin dışındaki ürünlerin piyasadan dışlanmasıyla haksız rekabete yol açtığını belirtti.

Bu uygulamanın küresel elektrikli araç endüstrisi ve tedarik zincirlerine zarar verdiği belirtilerek, şikayetin Çinli üreticilerin çıkarlarını korumayı ve adil rekabeti sağlamayı amaçladığı vurgulandı. Ayrıca, ABD’nin DTÖ kurallarını ihlal ettiği ve ayrımcı sübvansiyon politikasını düzeltmesi gerektiği çağrısı yapıldı.

Çin’in, yerli elektrikli araç üretimini devlet sübvansiyonlarıyla desteklediği ve bu alandaki yeni enerji araçlarının üretimini teşvik ettiği belirtildi. Ancak Avrupa Birliği Komisyonu, Çin’in ithal elektrikli otomobillere yönelik sübvansiyonlarının Avrupalı otomotiv üreticileri için haksız rekabete neden olduğunu iddia ederek Ekim 2023’te bir soruşturma başlatmıştı.

Finanstek, finans dünyasındaki güncel gelişmeleri okuyucularına sunarken, yatırım tavsiyesi olmadığını belirtip, sağlanan bilgilerin kendi araştırmalarıyla değerlendirilmesi gerektiğini vurgular; sitedeki bilgilerden kaynaklanan zararlardan sorumlu tutulamaz ve okuyucuların herhangi bir finansal işlem yapmadan önce kendi risk analizlerini yapmalarını önerir.