Asya Ekonomisi 2024’te %4,5 Büyüyecek: Boao Forumu Raporu

Boao Asya Forumu’nun yayımladığı rapora göre, Asya ekonomisinin 2024’te %4,5 büyümesi öngörülüyor.

Boao Asya Forumu’nun yıllık konferansında yayımlanan rapora göre, Asya ülkelerinin toplam gayri safi yurt içi hasılasının (GSYH) 2024’te %4,5 artması öngörülüyor. “Asya’da Ekonomik Beklentiler ve Bütünleşmenin Gelişimi” başlıklı raporda, dış kaynaklı zorluklara rağmen Asya’nın güçlü tüketim ve proaktif bütçe politikalarıyla desteklenen yüksek büyüme ivmesini koruyacağı belirtiliyor.

Doğu Asya’nın %4,3, Güney Asya’nın %5,8, Orta Asya’nın %4,3 ve Batı Asya’nın %3,5 büyümesi bekleniyor. Ticaret ve yatırım alanlarında Asya’nın bu yıl geçen seneki düşüş eğilimini tersine çevireceği öngörülüyor. Dijital ticaretin yükselişi, turizmdeki toparlanma, Bölgesel Kapsamlı Ekonomik Ortaklık Anlaşması (RCEP) gibi düzenlemelerle bölgesel ekonomik entegrasyonun gelişmesi ve sanayi, tedarik ve değer zincirlerinin yeniden yapılanmasının yeni bir canlanma yaratacağı vurgulanıyor.

Raporda ayrıca, satın alma gücü paritesi baz alınarak yapılan hesaplamalara göre, Asya ekonomisinin küresel GSYH içindeki payının 2024’te %49’a ulaşması bekleniyor, bu da geçen yıla kıyasla 0,5 puanlık bir artışa denk geliyor.

Finanstek, finans dünyasındaki güncel gelişmeleri okuyucularına sunarken, yatırım tavsiyesi olmadığını belirtip, sağlanan bilgilerin kendi araştırmalarıyla değerlendirilmesi gerektiğini vurgular; sitedeki bilgilerden kaynaklanan zararlardan sorumlu tutulamaz ve okuyucuların herhangi bir finansal işlem yapmadan önce kendi risk analizlerini yapmalarını önerir.