Kakaonun Ton Fiyatı Arz Kaygılarıyla Gökyüzüne Fırladı

Kakaonun değeri, arz sıkıntısından dolayı 10.000$’ı aştı.

Kakao Fiyatları Tüm Zamanların En Yüksek Seviyesine Çıktı

New York Ticaret Borsası’nda işlem gören mayıs vadeli kakaonun ton başına fiyatı yaklaşık %4,6 yükselerek 10.750 dolara ulaştı ve tüm zamanların en yüksek seviyesine erişti.

Fildişi Sahili ve Gana’daki kakao fabrikaları tohum maliyetlerini karşılayamadıkları için üretimi kısma veya durdurma kararı aldılar. Bu durum kakao fiyatlarının yükselmeye devam etmesine neden oldu.

En büyük kakao üreticisi olan Fildişi Sahili’nde hasadın önemli ölçüde azalması bekleniyor. Ülke, dünya kakao arzının yaklaşık %45’ini sağlıyor. Nijerya ve Gana gibi diğer kakao üreticisi ülkelerde de verim beklentilerin altında kaldı.

Sıcaklık ve kuraklık gibi faktörler kakao çekirdeklerinin gelişimini olumsuz etkiledi. Nisan ayında başlayacak olan ara hasadın da geçen yıla göre düşük seviyede olması bekleniyor.

Finanstek, finans dünyasındaki güncel gelişmeleri okuyucularına sunarken, yatırım tavsiyesi olmadığını belirtip, sağlanan bilgilerin kendi araştırmalarıyla değerlendirilmesi gerektiğini vurgular; sitedeki bilgilerden kaynaklanan zararlardan sorumlu tutulamaz ve okuyucuların herhangi bir finansal işlem yapmadan önce kendi risk analizlerini yapmalarını önerir.