Bayraktar: Ramazan Sonunda Gabar’da Günlük Petrol Üretimi 40.000 Varile Aşacak

Gabar’da petrol üretimi: 37K varil/gün. Ramazan sonunda: 40K. Yıl sonu hedefi: 100K.

Türkiye Enerji Hamleleri ile Çağ Atlıyor

Sarıyer Ayazağa Atatürk Stadı’nda iftar programına katılan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, daha sonra Üsküdar’daki Mehmet Genç Kütüphanesi’nde gençlerle buluştu.

Petrol Keşfi ve Üretimi

Bakan Dönmez, Şırnak’ın Gabar Dağı bölgesinde 2021’de gerçekleştirilen büyük petrol keşfini hatırlatarak şunları kaydetti:

“Burada 1 milyar varillik bir petrol rezervi bulunuyor. Şu an günlük 37 bin varil üretim gerçekleştiriyoruz ve Ramazan sonunda bu rakam 40 bine çıkacak. Yıl sonu hedefimiz ise 100 bin varil. Bu, Türkiye’nin mevcut üretiminin iki katından fazla olacak.”

Doğal Gaz Üretimi

Dönmez, Sakarya Gaz Sahası’ndaki doğal gaz üretimine ilişkin de şunları ifade etti:

“Günlük 3,7 milyon metreküp üretim yapıyoruz ve evlerimizde bu gazı kullanmaya başladık. Ancak bu daha başlangıç. Üretimi artırmamız ve yeni sahalar keşfetmemiz gerekiyor. 2024 yılında yeni aramalar ve kuyularla daha fazla müjde vereceğiz.”

Enerji Arz Güvenliği

Bakan Dönmez, enerji arz güvenliğinin önemine dikkat çekerek şöyle konuştu:

“Türkiye’nin artan enerji talebini kesintisiz, uygun fiyatlı ve kaliteli bir şekilde karşılamak öncelikli hedefimiz. Ancak ülkemizin enerjide en büyük sorunu dışa bağımlılık. Türkiye, kullandığı enerjinin üçte ikisini ithal ediyor.”

Nükleer Enerji

Dönmez, Türkiye’nin nükleer enerji konusundaki hedeflerine ilişkin şunları söyledi:

“Türkiye, enerjinin zirvesinde yer almalı. Cumhurbaşkanımız liderliğinde nükleer alanda da Cumhuriyet tarihinin en büyük adımlarını attık. Akkuyu’da dünyanın en büyük nükleer şantiyesinde 30 bin kişi çalışıyor. İlk reaktörü bu yıl devreye almak istiyoruz.”

Geleceğin Enerji Yapısı

Bakan Dönmez, Türkiye’nin en kısa sürede yerli kaynaklar, yenilenebilir enerji ve nükleer enerjiyi kullanarak enerji üreten bir ülke olacağını vurgulayarak konuşmasını şöyle tamamladı:

“Bunları başardığımızda Türkiye enerjide bir devrim yapacak ve çağ atlayacak. Bu hamleler ekonomiye de yansıyacak ve ülkemiz birçok alanda daha iyi bir noktaya gelecek.”

Finanstek, finans dünyasındaki güncel gelişmeleri okuyucularına sunarken, yatırım tavsiyesi olmadığını belirtip, sağlanan bilgilerin kendi araştırmalarıyla değerlendirilmesi gerektiğini vurgular; sitedeki bilgilerden kaynaklanan zararlardan sorumlu tutulamaz ve okuyucuların herhangi bir finansal işlem yapmadan önce kendi risk analizlerini yapmalarını önerir.