Bolat: Türkiye’nin Ekonomi Hacmi Dört Buçuk Katına Çıktı

Türkiye ekonomisi, Ticaret Bakanı’na göre son yılda milli gelirinin dört buçuk katı büyüyerek 1,1 trilyon doları aştı.

Ticaret Bakanı Bolat: Milli Gelir 4,5 Katına Çıktı

Tekirdağ- Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türkiye’nin milli gelirinin 2002 yılında 230 milyar dolar iken, geçen yıl 1 trilyon 118 milyar doları aştığını ve bunun yaklaşık 4,5 katlık bir artış olduğunu belirtti.

Bolat, Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası’nda düzenlenen iş dünyası toplantısında, organize sanayi bölgelerinin çokluğunun Türkiye’nin dönüşümünü gösterdiğini vurguladı.

Milli gelirin artışını “siyasi istikrar ve güçlü ekonomi yönetimi”ne bağlayan Bolat, şunları kaydetti:

“Bu kendiliğinden olmadı. Siyasi istikrarla oldu. Güçlü siyasi istikrar, güçlü ekonomi yönetimiyle oldu. Halkımız bunu görüyor. Gördüğü için de 17 tane seçim zaferi hediye etti.”

Bolat, gelişen Türkiye’de halkın refah düzeyinin arttığını belirterek, milli gelirin 2002’de 3 bin 608 dolar iken geçen yıl 13 bin 110 dolar olarak dört kat arttığını ifade etti.

Konut, Otomobil ve Altyapı Yatırımları

Türkiye’de son 20 yılda ortalama yıllık 1 milyon ile 1 milyon 400 bin arasında daire satıldığını aktaran Bolat, “Bu daireleri Avrupalılar veya dışarıdakiler gelip almıyor. Bizim insanımızı alıyor” dedi.

Otomobil ve araç sayısının da önemli ölçüde arttığını vurgulayan Bolat, “2002 yılında 4 milyon otomobil toplam 7 milyon araç varken şu anda 15 buçuk milyonu otomobil toplam 27 milyon araç tescili var” şeklinde konuştu.

Bolat, duble yollar, otoyol, hızlı tren, tünel, viyadük ve köprü yatırımlarının ticaretin artması ve vatandaşların rahat ulaşım sağlaması için yapıldığını belirtti.

Trakya’nın Önemi

Trakya’nın Türkiye’nin Avrupa’ya ve dünyaya açılan kapısı olduğunu ifade eden Bolat, Türkiye ihracatının %45’inin bölgedeki gümrüklerden yapıldığını vurguladı.

“Türkiye’nin ihracatının %45’i Çorlu’dan geçiyor Tekirdağ’dan geçiyor, Edirne’den geçiyor, Kırklareli’nden geçiyor” diyen Bolat, bu şehirlerin büyük değer kazandığını söyledi.

İhracat ve Enerji

Türkiye’nin ihracatının 256 milyar dolar olduğunu ve bunun %94’ünü sanayi ürünlerinin oluşturduğunu belirten Bolat, ürünlerin Avrupa ülkeleri, ABD ve Kanada gibi ülkelere satıldığını aktardı.

Türkiye’nin önemli ülkelerin ihracat için tercih ettiği bir ülke olduğunu vurgulayan Bolat, “Türkiye’nin üretmeye, yatırım ve ihracat yapmaya, döviz kazanmaya devam ettiğini” ifade etti.

Enerji faturasına da değinen Bolat, “Bizim 2022’de 97 milyar dolar, 2023’te 69 milyar dolar bir enerji faturamız var” dedi.

Elektrik Üretimi

Bolat, elektrik üretiminin bir ülkenin gelişmesinin en önemli göstergelerinden biri olduğunu vurguladı ve Türkiye’nin yıllık elektrik üretiminin 2002’de 90 milyar kilovat saatten 330 milyar kilovat saate yükseldiğini açıkladı.

Toplantıya AK Parti Milletvekilleri, il başkanı, oda başkanları ve iş insanları katıldı.

Finanstek, finans dünyasındaki güncel gelişmeleri okuyucularına sunarken, yatırım tavsiyesi olmadığını belirtip, sağlanan bilgilerin kendi araştırmalarıyla değerlendirilmesi gerektiğini vurgular; sitedeki bilgilerden kaynaklanan zararlardan sorumlu tutulamaz ve okuyucuların herhangi bir finansal işlem yapmadan önce kendi risk analizlerini yapmalarını önerir.