TCMB’nin Faiz Artırımı Yabancı Yatırımcıları Güvendirdi

Yabancı yatırımcılar, TCMB’nin 500 baz puanlık faiz artışını destekliyor.

TCMB Faiz Oranını %45’ten %50’ye Yükseltti

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK), bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını 500 baz puan artırarak %45’ten %50’ye çıkardı.

PPK karar metninde, kurulun ayrıca operasyonel çerçevede değişikliğe giderek Merkez Bankası gecelik borçlanma ve borç verme oranlarının bir hafta vadeli repo ihale faiz oranına kıyasla -/+ 300 baz puanlık bir marjla belirlenmesine karar verdiği bildirildi.

Bu faiz artışı öncesinde, gecelik borçlanma ve borç verme oranları, bir hafta vadeli repo ihale faiz oranına göre -/+ 150 baz puanlık bir marjla belirleniyordu.

Uzmanlar ve Yabancı Yatırımcılar Faiz Kararını Değerlendirdi

Uzmanlar ve yabancı yatırım kuruluşları, TCMB’nin sürpriz faiz artırım kararının ve PPK metninin, bankanın enflasyonla mücadelede ciddiyetini ve kararlılığını gösterdiğini vurguladı.

ABD’li yatırım bankası Goldman Sachs, TCMB’nin bu kararıyla fiyat istikrarını sağlamaya yönelik kararlılığını ve geleneksel politikalara geçiş güvenilirliğini artırabileceğini belirtti. Raporda, faiz artırımının seçimlere yakın zamanda yapılması da sinyal etkisini güçlendirdiği ifade edildi.

Goldman Sachs raporunda ayrıca, TCMB’nin sıkılaşma eğilimini koruduğu ve mevcut para politikası duruşunun enflasyon beklentilerinin tahmin aralığına yakınlaşmasına ve aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin ve kalıcı bir düşüş sağlanmasına kadar sürdürüleceği kaydedildi.

Yabancı yatırımcılar ayrıca, TCMB’nin faiz artırım kararının enflasyon beklentilerini düşürmek ve TL’deki değer kaybı beklentilerinin önüne geçmek için atıldığını ifade etti.

Raporda, enflasyonun yılın ikinci yarısında önemli ölçüde düşmesi ve yıl sonunda %33’e gerilemesi, TCMB’nin üçüncü çeyrekten itibaren faiz indirimlerine başlamasının beklendiği belirtildi.

Merkezi İngiltere’de bulunan HSBC, TCMB’nin faiz artırma kararının cesaret verici ve olumlu olduğunu, yaklaşan seçimlere rağmen para politikasında kararlılıkla sıkılaşma yapıldığını vurguladı.

Alman bankası Deutsche Bank ise yaklaşık 10 gün önce karlı olarak kapattıkları uzun TL pozisyonlarını, TCMB’nin faiz artırım kararının ardından güvenle yeniden açtıklarını açıkladı.

Finanstek, finans dünyasındaki güncel gelişmeleri okuyucularına sunarken, yatırım tavsiyesi olmadığını belirtip, sağlanan bilgilerin kendi araştırmalarıyla değerlendirilmesi gerektiğini vurgular; sitedeki bilgilerden kaynaklanan zararlardan sorumlu tutulamaz ve okuyucuların herhangi bir finansal işlem yapmadan önce kendi risk analizlerini yapmalarını önerir.