Merkez Bankası’nın Faiz Kararıyla Doların Hızlı Gerilemesi

TCMB’nin 500 baz puanlık faiz artışı piyasaları dalgalandırdı.

Karar Metninde Dikkat Çeken Detay

Karar metninde, Merkez Bankası’nın operasyonel çerçevede değişikliğe giderek gecelik vadede borçlanma ve borç verme oranlarını bir hafta vadeli repo ihale faiz oranına kıyasla +/- 300 baz puanlık bir marjla belirleme yönünde karar verdiği belirtildi.

Analistlerin Değerlendirmesi

Analistler, bu kararın merkez bankasına piyasayı gerektiğinde repo faizinin 300 baz puanı aşan bir marjla fonlayarak daha sıkı bir para politikası uygulamasına olanak sağlayabileceğini ifade ediyorlar.

Enflasyonla Mücadelede Ciddiyet

Analistler, TCMB’nin bu adımlarının enflasyonla mücadele konusundaki ciddiyetini gösterdiğini ve kullanılan araçların çeşitliliğinin arttığını vurguluyorlar.

Piyasalardaki Etki

Faiz kararı sonrası dolar/TL yaklaşık %1,2, avro/TL ise yaklaşık %1,4 düşüş kaydetti. Altının gram fiyatı %1 gerileyerek 2.277 liraya indi. BIST 100 endeksi ise dalgalı bir seyir izledikten sonra 9.075,00 puanda dengelendi.

Kredi Risk Primindeki Düşüş

Merkez Bankası’nın faiz kararıyla paralel olarak Türkiye’nin 5 yıllık kredi risk primi (CDS) yaklaşık 25 baz puanlık düşüşle 318 baz puana geriledi.

Finanstek, finans dünyasındaki güncel gelişmeleri okuyucularına sunarken, yatırım tavsiyesi olmadığını belirtip, sağlanan bilgilerin kendi araştırmalarıyla değerlendirilmesi gerektiğini vurgular; sitedeki bilgilerden kaynaklanan zararlardan sorumlu tutulamaz ve okuyucuların herhangi bir finansal işlem yapmadan önce kendi risk analizlerini yapmalarını önerir.