TCMB’nin Faiz Hamlesi: Politik Faiz Yüzde 50 ile Zirve Yaptı

TCMB, faizi 500 puan artırdı: %50

TCMB Faiz Oranlarını Yükseltti

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Yaşar Fatih Karahan başkanlığındaki Para Politikası Kurulu’nun faiz oranlarını %45’ten %50’ye yükseltme kararı aldığını duyurdu.

Kurul Değerlendirmesi

Kurul, Şubat ayı enflasyonunun hizmet enflasyonunun liderliğinde öngörülenin üzerinde gerçekleştiğini belirtti. Kurul ayrıca cari dengede iyileşme görüldüğünü, ancak yurt içi talebin dirençli kaldığını ifade etti.

Hizmet enflasyonundaki sertlik, enflasyon beklentileri, jeopolitik riskler ve gıda fiyatları, enflasyon baskılarını canlı tutmaya devam ediyor. Kurul, enflasyon beklentileri ve ücret artışlarının enflasyon üzerindeki etkilerini yakından takip ediyor.

Para Politikası Durumu

Kurul, enflasyon görünümünde bozulmaları dikkate alarak politika faizini artırdı. Aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin ve kalıcı bir düşüş sağlanana ve enflasyon beklentileri öngörülen tahmin aralığına yakınsayana kadar sıkı para politikası duruşu devam edecek.

Enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi halinde para politikası duruşu sıkılaştırılacak. Bu duruş, yurt içi talebin dengede kalması, TL’nin reel olarak değerlenmesi ve enflasyon beklentilerinin düzelmesi yoluyla enflasyonun ana eğilimini düşürmeyi ve 2024 yılının ikinci yarısında dezenflasyonu tesis etmeyi hedefliyor.

Makroihtiyati Politikalar

Kurul, makro finansal istikrarın korunması için makroihtiyati politikaları kullanmaya devam ediyor. Ay içinde yapılan düzenlemelerle finansal koşullar sıkılaştırıldı ve para politikası aktarımına destek verildi.

Kredi büyümesi ve mevduat faizlerinde öngörülenin dışında gelişmeler yaşanması durumunda parasal aktarım mekanizması desteklenmeye devam edecek. Sterilizasyon araçları da gerektiğinde kullanılacak.

Sonuç

Kurul, enflasyonu orta vadede %5 hedefine ulaştırmak amacıyla parasal ve finansal koşulları belirleyecektir. Enflasyon ve ana eğilimine ilişkin göstergeler yakından takip edilecek ve Kurul, fiyat istikrarını sağlamak için gerekli tüm araçları kararlılıkla kullanacaktır. Kurul, kararlarını öngörülebilir, veri odaklı ve şeffaf bir şekilde alacaktır. Para Politikası Kurulu toplantı özeti 5 iş günü içinde yayınlanacaktır.

Finanstek, finans dünyasındaki güncel gelişmeleri okuyucularına sunarken, yatırım tavsiyesi olmadığını belirtip, sağlanan bilgilerin kendi araştırmalarıyla değerlendirilmesi gerektiğini vurgular; sitedeki bilgilerden kaynaklanan zararlardan sorumlu tutulamaz ve okuyucuların herhangi bir finansal işlem yapmadan önce kendi risk analizlerini yapmalarını önerir.