“Su: Günümüzün En Değerli Yatırımı”

Suya yatırım yapın, geleceğinize yatırım yapın! Su ETF’leri, su endüstrisinden uzun vadeli getiri sağlar.

22 Mart Dünya Su Günü

Ekonomik büyüme, çevresel denge ve temel yaşam ihtiyaçları için su son derece önemli bir kaynaktır. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, küresel iklim değişikliğinin neden olduğu artan sıcaklıklar, kuraklıklar ve yetersiz yağışlar, temiz suya erişimin önümüzdeki yıllarda küresel bir soruna dönüşeceğini göstermektedir.

Suya erişim için ülkeler arası rekabetin artması beklenirken, su kıtlığının gıda başta olmak üzere birçok sektörü olumsuz etkileyeceği öngörülmektedir.

Arıtma, altyapı ve teknoloji alanlarında faaliyet gösteren su endüstrisindeki şirket sayısındaki artış, su kıtlığına karşı mücadele çabalarının güçlendiğine işaret etmektedir. Su endüstrisi, büyüme potansiyeliyle sektörün gelişimine katkıda bulunurken, bu alanda faaliyet gösteren şirketler yatırımcıların da ilgisini çekmektedir.

Su Yatırım Fonları: Bir Sigorta Gibi

Ekonomist Özgür Hatipoğlu, su sektöründeki şirketlerin hisselerine tek tek yatırım yapmak yerine, bu şirketlerin tamamını içeren su yatırım fonlarının (ETF) yatırımcılar tarafından daha çok tercih edildiğini belirtmektedir.

Yatırımcılar için su endüstrisindeki şirketlere yatırım fırsatı sunan su yatırım fonları en etkili yöntemlerden biri olarak görülmektedir.

ABD piyasalarında, First Trust Water (FIW), Invesco Global Water (PIO), Global X Clean Water (AQWA) ve Invesco Water Resources (PHO) ETF’leri öne çıkarken, İngiltere’de iShares Global Water ve L&G Clean Water, İtalya’da Amundi MSCI Water ve Almanya’da IQQQ gibi ETF’ler bulunmaktadır.

ETF’lerdeki Riskler

Hatipoğlu, içme suyuna olan yüksek talep nedeniyle hisse senetlerinin sürekli yükselmeye devam etmeyeceğine dikkat çekmektedir. Ayrıca, ETF’lerin işlem gördüğü piyasalardaki dalgalanmaların da ETF’leri etkilediğini belirtmektedir.

Bir diğer risk ise fon yöneticisinin görüşüne bağlı olarak değişen hisse ağırlıklarıdır. Hatipoğlu, bunun uzun vadede fon performanslarında farklılıklara yol açtığını vurgulamaktadır. Bu nedenle, yatırım yapmadan önce pozitif yönde farklılaşma sağlayan ETF’leri bulmak önem taşımaktadır.

Su ETF’lerinin Performansı

Hatipoğlu, ABD piyasalarında işlem gören su ETF’lerinin performansını şu şekilde değerlendirmektedir:

“Yıllar içinde S&P 500 ile uyumlarını karşılaştırdığımızda özellikle FIW ve PHO’nun son yıllarda S&P 500 endeksine göre daha iyi performans gösterdiğini söyleyebilirim.”

Hatipoğlu, özellikle teknoloji hisselerinin yükseldiği dönemlerde, uzun vadeli portföylerde su ETF’lerinin bir sigorta işlevi görebileceğini belirtmektedir.

Finanstek, finans dünyasındaki güncel gelişmeleri okuyucularına sunarken, yatırım tavsiyesi olmadığını belirtip, sağlanan bilgilerin kendi araştırmalarıyla değerlendirilmesi gerektiğini vurgular; sitedeki bilgilerden kaynaklanan zararlardan sorumlu tutulamaz ve okuyucuların herhangi bir finansal işlem yapmadan önce kendi risk analizlerini yapmalarını önerir.