Tarım ve Balıkçılıkta IPARD III Çağrısı Başladı

TKDK’dan Tarıma Hibe: 248 Milyon Avro ile 20 Bin İstihdam

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu’nun IPARD III Programı İçin Çağrı Takvimi Açıklandı

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Başkanı Ahmet Antalyalı, 81 ilde uygulanacak IPARD III Programı hakkında bilgiler verdi.

Antalyalı, 2024 yılı çağrı takviminin yayınlandığını belirterek, “Bu yıl ilk kez yıllık çağrı takvimini duyuruyoruz. İlk çağrı, tarım ve balıkçılık ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması üzerine bugün itibarıyla açıldı. Vatandaşlarımız 9 Mayıs 2024’e kadar başvuru yapabilirler.” dedi.

TKDK’nın 42 ilde koordinatörlük ve diğer illerde irtibat ofisi bulunduğunu belirten Antalyalı, projelerin bu noktalara sunulabileceğini söyledi. Uygun bulunan projelerin ilan edileceğini ve yatırımların başlayacağını vurgulayan Antalyalı, şunları kaydetti:

“IPARD III’ün 2024 yılı çağrıları kapsamında 248 milyon avro hibe desteği verilecek. Böylece 450 milyon avroluk yatırım gerçekleşecek ve yaklaşık 20 bin kişiye istihdam sağlanacak. Hibe oranlarımız %50 ile %75 arasında değişiyor. IPARD III, başlangıçta 555 milyon avroluk bir programdı. Programı 81 ile genişlettik ve yüksek talep öngördük. Bu talepleri karşılamak için eş finansman oranı %25’ten %50’ye çıkarıldı. Vatandaşlarımıza toplam 785 milyon avronun üzerinde hibe desteği sağlayacağız. Bu kaynak, 1,2 milyar avroluk yatırıma dönüşecek ve yaklaşık 50 bin kişiye istihdam yaratmayı hedefliyoruz.”

Antalyalı, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın üretim planlamasıyla kaynakların uyumlu kullanılacağını vurgulayarak, “Her ilin potansiyeline göre destek vereceğiz. Örneğin, su kısıtı olan bölgelerde süt sığırcılığını desteklemeyeceğiz. Kaliteli proje sunmak çok önemli.” dedi.

IPARD III kapsamında yeni alanlara da destek verilmeye başladığını belirten Antalyalı, “Yem bitkileri, toz ve likit yumurta üretimi yapan tesisler de destek kapsamında olacak. Ayrıca, belediyelere yönelik kırsal altyapı desteği de var.” dedi.

Antalyalı, yatırımcıların bölgelerinin potansiyelini dikkate almaları ve TKDK ile istişare etmelerini önerdi. Kurumun vatandaşlara her zaman yardımcı olmaya hazır olduğunu belirtti.

Finanstek, finans dünyasındaki güncel gelişmeleri okuyucularına sunarken, yatırım tavsiyesi olmadığını belirtip, sağlanan bilgilerin kendi araştırmalarıyla değerlendirilmesi gerektiğini vurgular; sitedeki bilgilerden kaynaklanan zararlardan sorumlu tutulamaz ve okuyucuların herhangi bir finansal işlem yapmadan önce kendi risk analizlerini yapmalarını önerir.