Petrol ve Gaz Devlerinin Paris Anlaşması’na Uyum Sorunu: Yeni Rapor

Paris Anlaşması’nın hedeflerinden oldukça uzak olan uluslararası petrol ve doğalgaz şirketleri tespit edildi.

Paris Anlaşması’nın hedeflerinden oldukça uzak olan uluslararası petrol ve doğalgaz şirketleri tespit edildi. Londra merkezli finansal düşünce kuruluşu Carbon Tracker’ın “Paris’le Uyumsuz 2” raporu, Borsada işlem gören en büyük 25 petrol ve gaz şirketinin stratejilerini analiz ederek, bu şirketlerin Paris Anlaşması ile uyumlu olup olmadığını ortaya koydu. Raporda, şirketlerin yatırım seçenekleri, son proje yatırımları, üretim planları, emisyon hedefleri ve yönetici ücretleri gibi alanlar incelendi.

Raporda, şirketler A’dan H’ye kadar derecelendirildi; A, Paris Anlaşması’nın hedefleriyle potansiyel olarak uyumlu olanları temsil ederken, H ise anlaşmanın hedefleriyle uyumdan en uzak olanları ifade eder.

Şirketlerin çoğu, kısa vadeli olarak doğalgaz ve petrol üretimlerini artırmayı hedeflerken, Repsol, Equinor ve Shell üretimlerinin stabil seyretmesini bekliyor ve BP ise üretimini azaltmayı planlıyor. Bu sonuçlar, yatırımcıların şirketlerin Paris Anlaşması ile uyumlu stratejilerini değerlendirmelerine yardımcı olacak bir karnenin bir parçası olarak sunuldu.

BP, Raporda En Yüksek Derece Olan “D” İle Öne Çkıyor

ABD’li Chesapeake, Norveç merkezli Equinor, İspanyol Repsol, İtalyan Eni, Shell ve Fransız TotalEnergies E derecesine, ABD’li şirketler Chevron, EQT, Occidental, Southwestern, Coterra, EOG, ONRL, Devon, Kanada merkezli Cenovus ve Suncor, Çin merkezli PetroChina, CNOOC ve Sinopec F derecesine sahip bulunuyorlar.

ABD’li ExxonMobil ve Pioneer, Brezilya merkezli Petrobras ve Saudi Aramco ise G derecesiyle, Paris Anlaşması hedeflerine en az uyum sağlayan şirketler olarak öne çıkıyorlar.

Raporun baş yazarı ve Carbon Tracker Petrol ve Gaz Analisti Maeve O’Connor, raporla ilgili olarak, şirketlerin Paris Anlaşması hedeflerini desteklediklerini açıkça belirttiklerini ve enerji dönüşümünün bir parçası olduklarını iddia ettiklerini, ancak şu anda hiçbirinin Paris Anlaşması’nın hedeflerine uyumlu olmadığını belirtti. Bu rapor, yatırımcıların ve diğer paydaşların şirketleri sorumlu tutması için kanıt sunuyor.

2023 Sıcaklık Artışı Endişe Verici Bir Seviyeye Ulaştı: Paris Anlaşması Hedefleri Tehlikede

2023 yılı, küresel sıcaklık artışını 1,45 dereceye kadar yükselterek, endüstri öncesi dönem ortalamasının üstüne çıktı. Paris Anlaşması’nın hedefleri arasında küresel sıcaklık artışını 2 derecenin altında tutmak ve mümkünse 1,5 dereceyle sınırlamak yer alıyor. Ancak fosil yakıtlardan kaynaklanan emisyonların 2050’ye kadar net sıfır seviyesine indirilmesi hedefi doğrultusunda, ülkeler ve şirketlerin yaptığı iddialı planlara rağmen, bu hedeflere ulaşma konusunda eksiklikler bulunuyor. Dünya Meteoroloji Örgütü’nün son raporuna göre, 2023 en sıcak yıl olarak kaydedilmiş ve küresel ortalama yüzey sıcaklığı endüstri öncesi dönem ortalamasının 1,45 derece üzerine çıkmıştır.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri António Guterres, geçen kasımda Dubai’de düzenlenen iklim zirvesinde yaptığı konuşmada, fosil yakıtların kullanımının tamamen durdurulması gerektiğini vurgulayarak, “Bu yakıtların kullanımının azaltılması veya hafifletilmesi, küresel ısınmayı durdurmak için yeterli olmayacak. Yanan bir gezegeni fosil yakıtlardan oluşan bir yangın hortumuyla kurtaramayız. 1,5 derece sınırı ancak tüm fosil yakıtları yakmayı nihai olarak durdurursak mümkün, azaltarak değil” uyarısında bulunmuştu.

Finanstek, finans dünyasındaki güncel gelişmeleri okuyucularına sunarken, yatırım tavsiyesi olmadığını belirtip, sağlanan bilgilerin kendi araştırmalarıyla değerlendirilmesi gerektiğini vurgular; sitedeki bilgilerden kaynaklanan zararlardan sorumlu tutulamaz ve okuyucuların herhangi bir finansal işlem yapmadan önce kendi risk analizlerini yapmalarını önerir.