Şimşek’ten Ekonomi Gündemine Açıksözlü Değerlendirme

Doların 40 TL’ye çıkmayacağını kesinleştiren Şimşek, bu iddiaların seçim öncesi güvensizlik yaratmaya yönelik olduğunu vurguladı.

Mehmet Şimşek’ten Gündem Değerlendirmesi: Enflasyon Düşecek, Dolar İddiaları Yalan

Mehmet Şimşek, Kanal 7’de yaptığı değerlendirmede, enflasyonun yılın ikinci yarısından itibaren yıllık bazda düşmeye başlayacağını belirtti. “Bir program var. Sabırla ve kararlılıkla uygulayacağız” diyen Şimşek, programın sonuç vereceğine inandığını söyledi.

Dolar kuru ve Merkez Bankası raporu sızıntısı iddialarına ilişkin soruya yanıt veren Şimşek, haberlerle karamsarlık pompalandığını vurguladı. Muhalefetin seçim yarışını projelerle değil karamsarlık yaratarak yürüttüğünü ifade eden Şimşek, “Eylül’de açıklanan program çalışıyor. Mart ortasındayız. Kötümserlik için bir neden yok” dedi.

Şimşek, “Büyüme dengelenerek enflasyon ve cari açığı kontrol altına alacak yeni bir kompozisyon ortaya çıkacak. Yani büyümenin yapısı değişecek” diye konuştu.

Kur Hedefimiz Yok

Kur hedeflerinin olmadığını vurgulayan Şimşek, “Ama bu, spekülatif amaçlı piyasa dalgalanmalarına Merkez Bankası’nın kayıtsız kalacağı anlamına gelmez” ifadesini kullandı.

Şimşek, dünyada düşük taleple kurlarda yüksek oynamaya izin verilmeyeceğini belirterek, Merkez Bankası’nın fiyat istikrarını tehlikeye atacak dalgalanmaları önleyeceğini söyledi.

“Amaç Güvensizlik Yaratmak”

Şimşek, kur iddialarına değinerek, “Hazirandan bu yana bana atfedilen ancak söylemediğim en az 40 haberi yalanladık. Masa başında uydurulan bu spekülasyonlardan biz yorulduk ama bazıları yalan üretmekten yorulmuyor. Seçim döneminde bunların dozu arttı çünkü amaç güvensizlik ve belirsizlik yaratmak” dedi.

Türkiye Dış Kaynakta İyi Noktada

Türkiye’nin ihtiyacı olan dış kaynağı bulmada iyi noktada olduğunu belirten Şimşek, geçen yılın ikinci yarısından itibaren uzun vadeli ve uygun koşullarda gelen kaynağın bu yıl artacağını söyledi.

“İlave Döviz Talebinin Ekonomik Temeli Yok”

Hazine’nin yüksek faizle mi borçlandığı iddialarına cevap veren Şimşek, “Faizler dünyada yüksek. ABD hazinesi yüzde 4’ün üzerinde borçlanıyor” dedi.

Şimşek, “Önümüzdeki 12 ayda enflasyon yüzde 40’ın altında görülüyor. Bu reel getiri var demektir. İhracatçıların döviz talebi ekonomik temeli olmayan bir beklenti ile yönlendiriliyor” diye konuştu.

“İlave Tedbirler Alırız”

Kur iddialarının doğru olmadığını vurgulayan Şimşek, “Şu anda piyasa 12 ay sonra enflasyonu yüzde 36,7 görüyor. Bu Merkez Bankası’nın finans ve reel sektör uzmanlarının tahmini. Yalanlardan biri bu” dedi.

Şimşek, belirsizlik bandı içerisinde olacaklarına inandığını, aksi takdirde ilave tedbirler alınacağını söyledi.

Finanstek, finans dünyasındaki güncel gelişmeleri okuyucularına sunarken, yatırım tavsiyesi olmadığını belirtip, sağlanan bilgilerin kendi araştırmalarıyla değerlendirilmesi gerektiğini vurgular; sitedeki bilgilerden kaynaklanan zararlardan sorumlu tutulamaz ve okuyucuların herhangi bir finansal işlem yapmadan önce kendi risk analizlerini yapmalarını önerir.