Kocaeli ve Sakarya: Geçen Yıl 90,7 Milyar Lira Yatırım Teşvikiyle Işıl Işıl

Kocaeli-Sakarya’nın 808 yatırım projesi, 90 milyar TL yatırımla teşviklendi.

Kocaeli ve Sakarya’da Yatırımlar Artış Gösteriyor

Kocaeli

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın verilerine göre, Kocaeli’de gerçekleştirilecek yatırımlar için 2023 yılında düzenlenen yatırım teşvik belgesi sayısı, önceki yıla göre %22 artış gösterdi. Bu dönemde, imalat sanayisi başta olmak üzere çeşitli sektörlerde faaliyet gösteren kuruluşlar için **578 yatırım projesi** teşviklendirildi.

Yabancı sermayeli projeler de destek kapsamındaydı. Teşvik belgesi verilen yatırımların %49’unu oluşturan yabancı sermayeli projelerin öngörülen sabit yatırım tutarı 4,19 milyar TL olarak kaydedildi.

Teşviklendirilen yerli ve yabancı sermayeli projelerin toplam sabit yatırım tutarı 57,92 milyar TL’ye ulaştı. Bu yatırımların tamamlanmasıyla kentte 11.354 kişiye istihdam sağlanması bekleniyor.

İmalat Sanayisi Yatırımların Lokomotifi

Teşviklerden yararlanacak yatırımların büyük kısmı imalat sanayi projelerinden oluştu. Geçtiğimiz yıl düzenlenen yatırım teşvik belgelerinin %77’si bu alanda oldu. 443 sanayi projesinin sabit yatırım tutarı 53,33 milyar TL olarak kaydedildi. Bunların %31’ini “tamamen yeni” yatırımlar oluşturdu.

Enerji sektörü ikinci sırada yer aldı. 2022’de 45 olan yatırım teşvik belgesi sayısı, 2023’te %82 artarak 82’ye yükseldi. 1,46 milyar TL sabit yatırım tutarına sahip enerji projelerinin 85 kişiye istihdam sağlaması bekleniyor.

Sakarya

Sakarya’da da 2023 yılında 230 yatırım projesine teşvik belgesi verildi. Bu projelerin %5’i yabancı, %95’i yerli sermayeli yatırımlardan oluşuyor.

Teşvik belgesi verilen yatırımların öngörülen sabit yatırım tutarı 32,78 milyar TL olarak hesaplandı. Bu yatırımların tamamlanmasıyla kentte 5.046 yeni iş imkanı oluşması bekleniyor.

Mevcut projelerin %39’unu “tamamen yeni” yatırımlar oluşturuyor.

Yatırımlarda Öncelikli Sektörler

Hem Kocaeli hem de Sakarya’da yatırımlarda imalat sanayisi ilk sırada yer aldı. İmalat sanayinde Kocaeli’de 443, Sakarya’da 147 proje teşviklendi.

Enerji sektörü de her iki ilde de önemli bir yatırım alanı oldu. Kocaeli’de 82, Sakarya’da 69 enerji projesine teşvik belgesi düzenlendi.

Finanstek, finans dünyasındaki güncel gelişmeleri okuyucularına sunarken, yatırım tavsiyesi olmadığını belirtip, sağlanan bilgilerin kendi araştırmalarıyla değerlendirilmesi gerektiğini vurgular; sitedeki bilgilerden kaynaklanan zararlardan sorumlu tutulamaz ve okuyucuların herhangi bir finansal işlem yapmadan önce kendi risk analizlerini yapmalarını önerir.