Almanya’nın Çalışma Saatlerinde Kısalmaya Karşı Bakan Habeck: “Şu Anda Göze Alamayız”

Almanya Bakanı Habeck, grevleri kınadı ve çalışma saatlerinin azaltılmasının mümkün olmadığını vurguladı.

Almanya’da İşçi Azlığına Dikkat Çekiliyor

Berlin – Almanya Ekonomi ve İklim Bakanı Robert Habeck, Berlin’de yaptığı açıklamada, ülkedeki işçi açlığına dikkat çekti. Habeck, şu anda daha az çalışma saatleri için yapılan grevlerin ve propagandaların abartılı olduğunu vurguladı.

Habeck, toplu iş sözleşmesi anlaşmazlıklarına değinmeden, Almanya’da şu anda 700 bin boş iş pozisyonu bulunduğunu ve bu sayının gelecekte 2 milyona kadar çıkabileceğini belirtti. Bu durumun nedenleri arasında yaşlanan nüfus ve ekonomik büyüme yer alıyor.

Bakan, mevcut çalışma saatlerinin bile yeterli olmadığını ve yaşlı insanların daha uzun süre çalışabilmeleri için teşviklere ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

Devam Eden Protestolar ve Grevler

Almanya’da işverenler ve sendikalar arasında devam eden ücret ve çalışma koşulları anlaşmazlıkları nedeniyle protestolar ve grevler sürüyor.

Ülke genelinde çiftçi protestolarına ek olarak, Alman Makinistler Sendikası (GDL) ile Deutsche Bahn arasında süren ücret artışı görüşmelerinde anlaşma sağlanamadı. GDL, bu nedenle son dört ayda altıncı kez grev düzenledi. Sendika, çalışma saatlerinin haftada 35 saate indirilmesini talep ediyor.

Alman hava yolu şirketi Lufthansa ve iştiraklerinde pilotları, uçuş görevlilerini ve yer personelini temsil eden sendikalar da ücret artışı ve çalışma koşulları hakkında müzakereler yürütüyor. Lufthansa’nın yer ve kabin personeli de daha fazla ücret alabilmek için son günlerde uyarı grevleri düzenledi.

Ekonomik Kayıplar

Alman Ekonomi Enstitüsü (IW Köln), demir yolu grevinin günlük yaklaşık 100 milyon Euro’luk kayba yol açacağını açıkladı. Bundesbank ise iş bırakma eylemlerini, Almanya’nın 2023 GSYH’sinde potansiyel bir daralma faktörü olarak değerlendirdi.

Uzun Grevleri Önleme Çabaları

Bazı Alman siyasetçiler, gelecekte uzun grevleri önlemek için yasaların sıkılaştırılması çağrısında bulundu.

Finanstek, finans dünyasındaki güncel gelişmeleri okuyucularına sunarken, yatırım tavsiyesi olmadığını belirtip, sağlanan bilgilerin kendi araştırmalarıyla değerlendirilmesi gerektiğini vurgular; sitedeki bilgilerden kaynaklanan zararlardan sorumlu tutulamaz ve okuyucuların herhangi bir finansal işlem yapmadan önce kendi risk analizlerini yapmalarını önerir.