Türkiye, AB’nin Karadeniz Programında Hibe Almada Lider Ülke Oldu

Türkiye, AB’nin 35,77 milyon avroluk Karadeniz Havzası Programında projeleriyle öne çıktı, en çok başvuru ve hibeyi aldı.

AB’nin Karadeniz Havzası Programı’nda Türkiye En Fazla Hibe Alan Ülke

Avrupa Birliği (AB) Başkanlığı, Interreg NEXT Karadeniz Havzasında Sınır Ötesi İşbirliği Programı kapsamında Türkiye’nin, 7 ülke arasında “en çok proje başvurusu kabul edilen ve hibe alan ülke” olduğunu açıkladı.

35,77 milyon avro bütçeli programa Türkiye’nin Karadeniz kıyısı ve çevresindeki 25 ilinden kurum ve kuruluşlar katıldı. 30 Mart 2023’te açıklanan ilk çağrı kapsamında 501 bin-1 milyon 500 bin avro bütçeli 20 standart proje ve 250 bin-500 bin avro bütçeli 13 küçük ölçekli proje hibe almaya hak kazandı.

Türk Ortaklı Projeler Başarılı

Kabul edilen 33 proje arasında 27’si Türk ortaklıydı. Bu projelerde yer alan Türk ortak sayısı 35 oldu. Ayrıca, bu projelerin 15’inde Türk ortaklar ana yararlanıcı ortak olarak yer aldı.

Seçilen projelerin toplam bütçesi 33,82 milyon avro iken, Türk ortaklı projelerin toplam bütçesi 27,8 milyon avro oldu.

Çoğu İstanbul’dan

Kazanan projelerin illere göre dağılımında İstanbul, 12 proje ile birinci sırada yer aldı. Trabzon, Edirne, Sakarya, Rize, Zonguldak, Bartın, Tekirdağ, Kocaeli ve Sinop’tan da projeler desteklenecek.

Farklı Konulara Odaklanma

Hibe desteği verilen projeler, sürdürülebilir turizm, mavi ekonomi, iklim değişikliğine uyum, hava kalitesinin iyileştirilmesi, orman yangınlarıyla mücadele, ani sel baskınlarıyla mücadele, gıda israfını önleme ve bilinçlendirme gibi konulara çözüm arayacak.

İkinci Çağrı Yakında

46,8 milyon avro AB katkısı olmak üzere 52 milyon avro bütçeli ikinci proje teklif çağrısı 20 Mart’ta duyurulacak. Başvurular 20 Haziran’a kadar alınacak.

Program Hakkında

Türkiye’nin 2007’den bu yana katıldığı Karadeniz Havzasında Sınır Ötesi İşbirliği Programı, çok taraflı bir bölgesel işbirliği programıdır. Programın Türkiye’deki uygulama alanı, İstanbul’dan Gümüşhane’ye kadar 18 ili kapsar. 2021-2027 döneminde programın bütçesi 53,9 milyon avrodan 94 milyon avroya çıkarıldı.

Finanstek, finans dünyasındaki güncel gelişmeleri okuyucularına sunarken, yatırım tavsiyesi olmadığını belirtip, sağlanan bilgilerin kendi araştırmalarıyla değerlendirilmesi gerektiğini vurgular; sitedeki bilgilerden kaynaklanan zararlardan sorumlu tutulamaz ve okuyucuların herhangi bir finansal işlem yapmadan önce kendi risk analizlerini yapmalarını önerir.