Manisa Celal Bayar Üniversitesi’nde Güneş Enerjisi ile Yıllık 60 Milyon TL Tasarruf

MEÜ, güneş santralleriyle elektrik giderlerini yıllık 60 milyona varan oranda azaltacak.

Mersin Üniversitesinde Enerji Verimliliği Projesi

Mersin Üniversitesi, Dünya Bankası’ndan 400 milyon liralık finansman desteğiyle Kamu Binalarında Enerji Verimliliği Projesi (KABEV) kapsamında enerji verimliliğini artıracak adımlar atıyor.

Üniversite, bu finansmanla Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi ve Mimarlık ve Güzel Sanatlar Fakültesine güneş enerjisi santralleri kurarak elektrik tüketimini azaltmayı hedefliyor.

Tıp Fakültesi Hastanesi otoparkına kurulacak güneş enerjisi santralinin temel atma töreni gerçekleştirildi. Projenin tamamlanmasıyla üniversite, aylık elektrik faturasında 5 milyon lira, yıllık ise 60 milyon lira tasarruf sağlayacak.

Mersin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erol Yaşar, güneş enerji santralinin kurulacağı bölgeyi ziyaret ederek çalışmaları inceledi. Yaşar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yenilenebilir enerji hedefleri doğrultusunda Mersin Üniversitesi’nin önemli adımlar attığını belirtti.

Hastane, tıp ve mimarlık fakültesi otoparklarına kurulan güneş enerjisi santrallerinin projenin temelini oluşturduğunu vurgulayan Yaşar, “Bu projeyle otoparkların üstleri güneş enerjisi panelleriyle kaplanacak ve elektriğimizi güneşten üreteceğiz” dedi.

Yaşar, çalışmayla 3 megavat gücünde elektrik üretileceğini ve üniversite hastanesinin elektrik faturasında yüzde 40 civarında tasarruf sağlanacağını kaydetti. Temmuz ayında faaliyete geçmesi beklenen projenin üniversiteye önemli katkılar sağlayacağını belirten Yaşar, “Bu tasarruf, üniversitemizin aylık elektrik faturasında 5 milyon lira, yıllık ise 60 milyon lira civarında bir azalmayı sağlayacak” diye konuştu.

Projenin sadece güneş enerjisi santrali yapmakla sınırlı olmadığını vurgulayan Yaşar, üniversite hastanesi ve mimarlık fakültesinin mekanik ısıtma, soğutma ve aydınlatma sistemlerinin de yenileneceğini belirtti. Yaşar, üniversite olarak ortak geleceğe ve sürdürülebilirliğin yüzyılına projelerle katkı sunmaya devam edeceklerini sözlerine ekledi.

Finanstek, finans dünyasındaki güncel gelişmeleri okuyucularına sunarken, yatırım tavsiyesi olmadığını belirtip, sağlanan bilgilerin kendi araştırmalarıyla değerlendirilmesi gerektiğini vurgular; sitedeki bilgilerden kaynaklanan zararlardan sorumlu tutulamaz ve okuyucuların herhangi bir finansal işlem yapmadan önce kendi risk analizlerini yapmalarını önerir.