Gıda İhracatçıları, Japonya Fuarından Zengin Bağlantılarla Geri Döndü

Türk gıda ihracatçıları, Foodex Japan’da Japonya ile iş birliklerini güçlendirdi.

Ege İhracatçı Birlikleri Japonya’daki Foodex Fuarı’na Milli Katılımla Başarı Kazandı

Ege İhracatçı Birlikleri’nin açıklamasına göre, 5-8 Mart 2024 tarihleri arasında Tokyo’da düzenlenen Foodex Japan Fuarı’na 51 Türk gıda firması milli katılım organizasyonuyla katıldı.

Türkiye standında Türk gıda ürünlerinin sergilendiği fuarda, Michelin yıldızlı şef Osman Serdaroğlu Türk mutfağı sunumu gerçekleştirdi.

Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mehmet Ali Işık, fuarla ilgili değerlendirmelerde bulundu. İki ülke arasındaki siyasi ilişkilerin 100. yılı olması vesilesiyle Türkiye’nin Tokyo Büyükelçiliği ile bir yıllık hazırlık sonrasında Foodex Japan Fuarı’na katıldıklarını ifade etti.

Işık, fuarda emeklerinin karşılığını aldıklarını ve çok başarılı bağlantılar kurduklarını vurguladı. “Bu yıl Foodex Fuarı’nda katılımcı sayımızı 39’dan 51’e çıkararak Türkiye standını %40 büyüttük. Ziyaretçilerden çok beğeni topladık ve stantlarımıza olan ziyaretçi sayısını artırdık” dedi.

Işık, Japonya pazarında bugünkü seviyeye 30 yılda ulaştıklarını, ancak bundan sonraki süreçte daha hızlı büyüyeceklerini belirtti. “Türk ürünlerini kabul etmiş bir pazar haline geldiler. Makarnadan çekirdeksiz kuru üzüme, balıktan zeytinyağına, meyve sebze mamullerinden susama geniş bir ürün gamında ihracat gerçekleştiriyoruz. Orta vadede 1 milyar dolarlık gıda ürünü ihraç edebilecek konuma geleceğiz” diye konuştu.

Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Başkanı Davut Er ise sektörlerinin tüm ürün gruplarında Japonların yoğun talebiyle karşılaştığını belirtti. Japon tüketicisinin kaliteye ek olarak fiyata da duyarlı hale geldiğine dikkat çeken Er, “Bu ülkeye gıda ihracatının %10’unu zeytinyağı sektörümüz karşılıyor. Japonya’ya zeytinyağı ihracatımız 2023 yılında %57’lik artışla 27 milyon dolara yükseldi. Önümüzdeki süreçte bu rakamı çok daha yukarı taşıyabilecek bağlantılar kurduk. Amacımız bu rakamı orta vadede 100 milyon dolara çıkarmak” dedi.

İhracat Verileri

Açıklamada, Türkiye’nin Japonya’ya gıda ihracatının 2024 yılının iki aylık döneminde, önceki yılın aynı dönemine göre %42 artarak 98 milyon dolara yükseldiği de belirtildi.

Finanstek, finans dünyasındaki güncel gelişmeleri okuyucularına sunarken, yatırım tavsiyesi olmadığını belirtip, sağlanan bilgilerin kendi araştırmalarıyla değerlendirilmesi gerektiğini vurgular; sitedeki bilgilerden kaynaklanan zararlardan sorumlu tutulamaz ve okuyucuların herhangi bir finansal işlem yapmadan önce kendi risk analizlerini yapmalarını önerir.