Küresel Enerji Sektöründen Metan Emisyonları Patlıyor, Rekor Seviyelere Yaklaşıyor

Metan emisyonları, küresel enerjinin rekor seviyelerine yaklaşarak çevreyi tehdit ediyor.

Metan Emisyonları Küresel Bir Tehdit Olmaya Devam Ediyor

Fosil Yakıt Kaynaklı Emisyonlar Rekor Yakınında

Uluslararası Enerji Ajansı’nın (IEA) Küresel Metan Takipçisi’nin son analizi, fosil yakıt üretimi ve kullanımından kaynaklanan metan emisyonlarının 2022’de geçen yıla göre hafif bir artışla yaklaşık 120 milyon tona ulaştığını ortaya koymaktadır. Bu, enerji sektöründen kaynaklanan metan emisyonlarının 2023’te rekor seviyelerde kaldığı anlamına geliyor.

Biyokütle Kullanımı da Emisyonlara Katkıda Bulunuyor

Dünyanın yaklaşık 10 milyon tonluk metan emisyonu, ağırlıklı olarak yemek pişirme gibi faaliyetlerde kullanılan geleneksel biyokütle kullanımından kaynaklanmaktadır.

ABD En Büyük Metan Emisyon Kaynağı

Geçen yıl, enerji sektöründen kaynaklanan metan emisyonlarının 80 milyon tonunu 10 ülke oluşturdu. Petrol ve gaz operasyonlarından kaynaklanan emisyonlarda ABD en büyük sorumluyken, Rusya onu takip etti. Çin ise kömür sektöründe en yüksek emisyonlara neden olan ülke oldu.

Fosil Yakıt Sızıntıları Küresel Isınmaya Katkıda Bulunuyor

Uydulardan alınan ölçümlerin diğer bilimsel temelli verilerle birleştirildiği rapora göre, 2022 yılına göre geçen yıl küresel fosil yakıt sızıntılarında 5 milyon tonluk bir artış tespit edildi.

Metan Emisyonlarının Azaltılması Kritik Öneme Sahip

Küresel ısınmayı 1,5 derece ile sınırlandırmak için fosil yakıtlardan kaynaklanan metan emisyonlarının 2030 yılına kadar %75 azaltılması gerekmektedir. Bu azaltmanın maliyeti nispeten düşüktür. IEA’in analizine göre, ülke ve şirketlerin açıkladığı tüm metan azaltma taahhütlerinin zamanında ve eksiksiz olarak uygulanması durumunda, fosil yakıt kaynaklı metan emisyonları 2030 yılına kadar %50 oranında azaltılabilir. Ancak bu taahhütlerin çoğu henüz uygulanma planlarıyla desteklenmemektedir.

Uluslararası İş Birliği Gerekli

Geçen yıl Birleşmiş Milletler İklim Zirvesi’nde (COP28) yaklaşık 200 ülke, 2030 yılına kadar metan emisyonlarını “önemli ölçüde” azaltma konusunda anlaşmaya vardı.

IEA Müdahale Ediyor

IEA Başkanı Fatih Birol, fosil yakıtlardan kaynaklanan metan emisyonlarının %75 azaltılmasının, gezegeni tehlikeli bir ısınmadan korumak için şart olduğunu vurguladı. IEA, enerji sektörünün bu önlemleri almasına ve hedeflerine ulaşmasına yardımcı olmaya hazırdır. Ajans ayrıca COP28’de ülkelerin taahhütlerini yerine getirmesine yönelik çabaları izleyecektir.

Metan Azaltma Çağrısı

Sanayi Devrimi’nden bu yana yaklaşık 1,2 derecelik küresel sıcaklık artışının yaklaşık üçte biri metan emisyonlarına atfedilmektedir. Enerji sektörü, insan faaliyetlerinden kaynaklanan metan emisyonlarının en büyük ikinci kaynağıdır. IEA, ülkeleri ve şirketleri metan emisyonlarını azaltma taahhütlerini eyleme dönüştürmeye çağırıyor.

Finanstek, finans dünyasındaki güncel gelişmeleri okuyucularına sunarken, yatırım tavsiyesi olmadığını belirtip, sağlanan bilgilerin kendi araştırmalarıyla değerlendirilmesi gerektiğini vurgular; sitedeki bilgilerden kaynaklanan zararlardan sorumlu tutulamaz ve okuyucuların herhangi bir finansal işlem yapmadan önce kendi risk analizlerini yapmalarını önerir.