Bulgaristan, 2025 Avro Hedefine Doğru İlerliyor

Bulgaristan, 2025’te avroya geçmek için hazırlanırken, IMF Direktörü Georgieva tarihi uygun buluyor.

Avro’ya Geçişle Bulgaristan Ekonomisini Güçlendirme

Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Kristalina Georgieva, Bulgar basınına verdiği demeçte, Bulgaristan’ın 2025 yılında Avro Bölgesi’ne katılmasının ülke için gerekliliğine vurgu yaptı.

Georgieva, “2025 yılında Bulgaristan’ın Avro Bölgesi’ne dahil olması gerçekçi bir hedef. Tarih konusunda kesin bir şey söyleyemem ancak bu önemli bir hedef” dedi.

Avroya geçişin Bulgaristan için “esaslı ve stratejik bir öncelik” olduğuna dikkati çeken Georgieva, “Bu sayede Bulgaristan ekonomisinin rekabet gücü artar, ticaret ve finans işlemlerindeki maliyetler düşer, ekonomi için Bulgaristan’ın cazibesi artar ve ülkeye yatırım akışı daha çekici hale gelir” ifadelerini kullandı.

Bulgaristan’ın Avro Bölgesi’ne dahil olma yolunda ilerleme kaydettiğini belirten Georgieva, “Ülkenin bu yılın sonuna kadar gerekli göstergeleri karşılaması için iyi koşullar var. Bu da gelecek yıl bir tarihte Avro Bölgesi’ne dahil olabileceği anlamına geliyor” dedi.

Georgieva ayrıca, Bulgaristan’da bu yıl ekonomik büyümenin %2,7 civarında olmasını beklediğini, enflasyonun yıl sonuna kadar %4’ün altına düşmesini öngördüğünü belirtti.

Bulgaristan Ulusal İstatistik Enstitüsü’ne göre, ülkede 2023 yılında yıllık enflasyon %9,5, 2024 yılının Ocak ayında ise %3,8 olarak gerçekleşti.

Bulgaristan Parlamentosu, Şubat ayında kabul ettiği Merkez Bankası Kanunu’nda, ülke para biriminin levadan avroya geçiş sürecindeki çalışmaları düzenledi.

Finanstek, finans dünyasındaki güncel gelişmeleri okuyucularına sunarken, yatırım tavsiyesi olmadığını belirtip, sağlanan bilgilerin kendi araştırmalarıyla değerlendirilmesi gerektiğini vurgular; sitedeki bilgilerden kaynaklanan zararlardan sorumlu tutulamaz ve okuyucuların herhangi bir finansal işlem yapmadan önce kendi risk analizlerini yapmalarını önerir.