Almanya’da Enflasyon, Enerji Fiyatlarında Gevşemeyle Geriliyor

Almanya’da enflasyon düşmeye devam ediyor, enerji fiyatları geriliyor.

Almanya’da Enflasyon Şubatta Yüzde 2,5’e Geriledi

Almanya Federal İstatistik Ofisi (Destatis), Şubat ayı enflasyon verilerini açıkladı. Verilere göre, Ocak ayında yüzde 2,9 olan yıllık enflasyon, Şubat ayında yüzde 2,5’e düştü. Bu düşüş, beklentilerle uyumluydu.

Yüzde 2,5 ile yıllık enflasyon, Haziran 2021’den bu yana en düşük seviyeye ulaştı. Haziran 2021’de yıllık enflasyon yüzde 2,4 olarak kaydedilmişti.

Almanya’da aylık bazda enflasyon yüzde 0,4 artış gösterdi. Bu artış da öncü verileri doğruladı. AB uyumlu Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) şubat ayında bir önceki aya göre yüzde 0,6, yıllık bazda ise yüzde 2,7 yükseldi.

Almanya’da aylardır en önemli “fiyat belirleyici” olarak görülen enerji ve gıda fiyatlarında şubat ayında farklı eğilimler görüldü. Yıllık bazda gıda fiyatları yüzde 0,9 artarken, enerji fiyatları yüzde 2,4 düşüş gösterdi. Enerji fiyatları hariç yıllık enflasyon şubat ayında yüzde 3,1 olarak hesaplandı.

Destatis Başkanı Ruth Brand, “Almanya’da enflasyon şubat ayında yavaşlamaya devam etti. Enerji ürünlerinin fiyatları gevşemeye devam ediyor. Gıda fiyatlarındaki artış belirgin bir şekilde yavaşladı ve iki yıldan uzun bir süredir ilk kez yıllık enflasyon oranının altında seyrediyor.” dedi.

Almanya’nın önde gelen düşünce kuruluşlarından Ekonomi Araştırma Enstitüsü, ülkede geçen yıl yüzde 5,9 ve şubat ayında yüzde 2,5 olan enflasyonun bu yıl ortalama yüzde 2,3 olmasını, 2025’te ise yüzde 1,6’ya gerilemesini bekliyor.

Finanstek, finans dünyasındaki güncel gelişmeleri okuyucularına sunarken, yatırım tavsiyesi olmadığını belirtip, sağlanan bilgilerin kendi araştırmalarıyla değerlendirilmesi gerektiğini vurgular; sitedeki bilgilerden kaynaklanan zararlardan sorumlu tutulamaz ve okuyucuların herhangi bir finansal işlem yapmadan önce kendi risk analizlerini yapmalarını önerir.