Boeing, Türkiye ile Uçan Yeni İşbirlikleri İmzalıyor

Boeing, Türkiye’de 2,5 milyar dolar iş hacmine ulaştı. Gen. Müdür A. Sargın, ülkedeki tedarikçilerin kalitesini övüyor.

Türkiye Havacılık Sektöründe Parlıyor

Ayşem Sargın, havacılık sektörünün uzun vadeli beklentilerinin her zaman olumlu olduğunu vurgulayarak, Kovid-19 salgınının ardından sektörün 2022’den itibaren toparlanmaya başladığını belirtti.

Sargın, sektörün büyümesinin geçen yıl ivme kazandığını ve öngörülenin üzerinde bir artış görüldüğünü söyledi. “Havacılık, küresel çapta hızla toparlanıp büyümeye geçti. Türkiye, hem yolcu trafiğinde en hızlı toparlanan ülkeler hem de uçak ihtiyacını tespit ederek harekete geçen ülkelerden biri oldu.”

Türkiye’de güçlü havayolu markaları olduğuna ve bunların büyüme planlarını güncellediğine dikkat çeken Sargın, “Türkiye, havacılık ve savunma endüstrisinde güçlü bir konuma sahip ve küresel tedarik zincirinde önemli bir oyuncu. Küresel talebe bağlı olarak daha fazla uçak üretilecek olması, Türkiye’deki tedarik zinciri şirketlerinin daha fazla üretim ve ihracat gerçekleştireceği anlamına geliyor.”

Sargın, Türkiye’nin havacılıkta avantajlı bir konumda olduğunu vurgulayarak şunları söyledi: “Havacılık alanındaki üretim arttıkça ve yeni teknolojiler benimsendikçe, Türk mühendislerinin de çok önemli bir rolü olacak. Bu yüksek katma değerli sektörün büyümesi, Türkiye için oldukça olumlu sonuçlar doğuracak. Sektör, bir yandan bilgi birikimi oluştururken, diğer yandan şirketlere düzenli sermaye girişi sağlayarak uzun vadeli yatırımları ve uluslararası rekabetçiliği artıracak.”

İstanbul Havalimanı’nın büyümesinin beklenen bir gelişme olduğunu belirten Sargın, “Coğrafi konum olarak Türkiye, havacılık için mükemmel bir noktada yer alıyor. Bu nedenle, son 10 yılda Türkiye’deki havayolu şirketleri öngörülenden çok daha hızlı büyüdü. Sektörün birçok alanında hızlı büyüme gözlemledik.”

Boeing Türkiye ve Orta Asya Genel Müdürü Sargın, üretim modellerinde tedarikçilerle yoğun işbirliği yaptıklarını söyledi. “Türkiye’de kaliteli tedarikçilerimiz var. Son 10 yılda Türkiye sanayisi ile 2,5 milyar dolarlık bir iş hacmimiz oluştu. Önümüzdeki dönemde farklı alanlarda yeni işbirlikleri de planlıyoruz. Boeing olarak, Türkiye’nin güçlü bir havacılık ekosistemine sahip olması bizim için bir avantaj.”

Sargın, Türkiye’nin kendi savaş uçağını üretebilecek yeteneklere sahip olduğunu belirtti. “Mühendislik merkezi kurduğumuzda nitelikli mühendisler bulabiliyoruz. Türk sanayisi ile çalışmak istediğimizde de global ölçekte faaliyet gösteren çok iyi şirketlerimiz var. Onlarla işbirliği yapabiliyoruz.”

Orta Asya’nın havacılık için büyüme potansiyeli olan bir bölge olduğunu ifade eden Sargın, “Bölgede, ticaret ve turizm alanlarında yeni girişimler görüyoruz. Orta Asya, dünya ile daha fazla bağlantı kuruyor. Türkiye, bölgede önemli bir ortak. Kültürel ve tarihi bağlamda Orta Asya ile iç içeyiz. Bu sinerjilerden faydalanmayı umuyoruz. Bu ülkelerin gelecekte daha fazla küreselleşmeyi hedeflediğini görüyoruz. Boeing, bu süreçte bir katalizör olabilir ve Türkiye kesinlikle önemli bir köprü rolü oynayacaktır.”

Finanstek, finans dünyasındaki güncel gelişmeleri okuyucularına sunarken, yatırım tavsiyesi olmadığını belirtip, sağlanan bilgilerin kendi araştırmalarıyla değerlendirilmesi gerektiğini vurgular; sitedeki bilgilerden kaynaklanan zararlardan sorumlu tutulamaz ve okuyucuların herhangi bir finansal işlem yapmadan önce kendi risk analizlerini yapmalarını önerir.