Emtia Piyasalarında Ralliyle Haftanın Zirvesi

Emtia’da Fed faiz indirimi beklentileri ve Çin talebinin artmasıyla ralli haftası.

Emtia Piyasasında Sert Yükselişler: Fed’in Faiz İndirimi Beklentileri ve Çin’den Güçlü Veriler

Emtia piyasası, geçtiğimiz hafta önemli yükselişlere tanık oldu.

Fed’in Güvercin Tutumu ve Çin’in Talebin Arttığını Gösteren Verileri

Fed Başkanı Jerome Powell’ın faiz indirimi olasılığına ilişkin iyimser açıklamaları emtia fiyatları üzerinde olumlu bir etki yarattı. Ayrıca, Çin’de açıklanan dış ticaret verileri, ihracat ve ithalatta beklenenden fazla artış olduğunu göstererek emtia piyasasında talebin arttığını ortaya koydu.

İşsizlik Oranının Yükselmesi ve Ücret Artışlarının Yavaşlaması

Öte yandan, ABD’de tarım dışı istihdamdaki güçlü artışın yanı sıra işsizlik oranının artması ve ücret artışlarındaki yavaşlama, Fed’in yılın ilk yarısında faiz indirimine başlayabileceği ihtimalini destekliyor.

Altın Tarihi Zirveyi gördü

Yüksek talebin etkisiyle, altın onsu geçtiğimiz hafta 2.195 dolarla rekor seviyeye ulaşarak %4,6 değer kazandı. Gümüş, platin ve paladyum da benzer şekilde yükseldi.

Platin Açığı ve Petrol Stokları

Dünya Platin Yatırım Konseyi’nin (WPIC), küresel platin açığının 2024 yılında daha da derinleşeceğini tahmin etmesi, platin fiyatlarını destekledi.

Öte yandan Brent petrol fiyatları, ABD’de talebin azaldığını gösteren verilere bağlı olarak düşüş yaşadı. Doğal gaz fiyatları da ılıman hava koşulları ve artan arz nedeniyle geriledi.

Diğer Emtia Fiyatları

Bakır, kurşun, nikel ve çinko fiyatları arttı. Çin’deki bakır izabe tesislerinin üretimi azaltacağına dair haberler arz endişelerine neden olurken, nikel fiyatlarını bir nikel üreticisinin Londra Metal Borsası’nda teslimat markası başvurusu destekledi.

Çinko fiyatlarını da Çin’de arzın sıkılaşması ve talebin artması destekledi. Kakao, tarihi zirvesine ulaşırken buğday ve pamuk fiyatları düşüş gösterdi. Soya fasulyesi fiyatları ise artan talebin etkisiyle yükseldi.

Finanstek, finans dünyasındaki güncel gelişmeleri okuyucularına sunarken, yatırım tavsiyesi olmadığını belirtip, sağlanan bilgilerin kendi araştırmalarıyla değerlendirilmesi gerektiğini vurgular; sitedeki bilgilerden kaynaklanan zararlardan sorumlu tutulamaz ve okuyucuların herhangi bir finansal işlem yapmadan önce kendi risk analizlerini yapmalarını önerir.