S&P Ukrayna’nın Kredi Notunu Düşürdü

Standard & Poor’s (S&P) Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu, Ukrayna’nın uzun vadeli yabancı para cinsinden kredi notunu “CCC”den “CC”ye düşürdü.

Standard & Poor’s (S&P) Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu, Ukrayna’nın uzun vadeli yabancı para cinsinden kredi notunu “CCC”den “CC”ye düşürdü. S&P’nin yaptığı açıklamada, Ukrayna’nın borç yeniden yapılandırması için resmi görüşmelere başlamasının ve bu yılın ortasında bu süreci tamamlamasının beklendiği belirtildi.

Ukrayna’nın dış ticaret borçlarını ödeyememe ihtimalinin oldukça yüksek olduğu vurgulanan açıklamada, bu nedenle ülkenin uzun vadeli yabancı para kredi notunun düşürüldüğü ifade edildi. S&P’nin açıklamasında, yabancı para kredi görünümünün negatif, yerel para görünümünün ise durağan olduğu bildirildi.

Açıklamada ayrıca, Ukrayna’daki savaşın 2024 sonuna kadar en azından aktif bir şekilde devam edeceği varsayımının yapıldığı belirtildi. Uluslararası Para Fonu (IMF) düzenlemesi çerçevesinde, hükümetin dış ticaret borçlarını hafifletmek ve borç sürdürülebilirliğini sağlamak için çaba sarf ettiği hatırlatıldı.

Ancak, savaşın ciddi bir şekilde tırmanmaması durumunda bile, Ukrayna ekonomisinin orta vadede yüzde 4 ila 5 oranında ortalama bir büyüme göstereceği öngörüsünde bulunuldu. Bununla birlikte, savaş öncesi seviyelere geri dönmenin zor göründüğü vurgulandı.

Finanstek, finans dünyasındaki güncel gelişmeleri okuyucularına sunarken, yatırım tavsiyesi olmadığını belirtip, sağlanan bilgilerin kendi araştırmalarıyla değerlendirilmesi gerektiğini vurgular; sitedeki bilgilerden kaynaklanan zararlardan sorumlu tutulamaz ve okuyucuların herhangi bir finansal işlem yapmadan önce kendi risk analizlerini yapmalarını önerir.