Otomotiv Sektörü, Yeşil Dönüşümle Üretimde Gücüne Güç Katıyor

Otomotiv devi Türkiye, Yeşil Mutabakat ile geleceğe hazırlanıyor, ihracat liderliğini sürdürüyor.

Otomotiv Sektöründe Yeşil Dönüşüm: UR-GE Projesi

Giriş

Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB), Avrupa Birliği’nin (AB) Yeşil Mutabakatı çerçevesinde karbon salınımlarını azaltmayı amaçlayan “Otomotiv Sektöründe Yeşil Dönüşüm UR-GE Projesi”ni yürütüyor.

Proje Kapsamı

Proje, otomotiv firmalarının 2026’daki “sınırda karbon düzenlemesi” yükümlülüklerine hazırlanmasını hedefliyor. OİB, sektör temsilcilerine mentorluk ve danışmanlık hizmeti veriyor.

AB Regülasyonları

AB, çevre kirliliğini ve iklim değişikliğini önlemek için regülasyonlar çıkarıyor. Yeşil Mutabakat, 2050 yılına kadar karbon nötr hedefini içeriyor. “Sınırda Karbon Düzenlemesi”, sektörü etkileyen en önemli regülasyonlardan biridir.

Hedefleri

Yeşil Mutabakat, 2035’te içten yanmalı araç üretiminin sona ermesini ve 2050’de karbon sıfır hedefine ulaşmayı öngörüyor. OİB, sektörü bu hedeflere hazırlamayı amaçlıyor.

Sürdürülebilirlik Eylem Planı

OİB, Avrupa pazarındaki regülasyonlara uyum sağlamak için Türkiye Otomotiv Sektörü Sürdürülebilirlik Eylem Planı’nı hayata geçirdi. Plan, 35’ten fazla hedefi yedi başlık altında içeriyor.

Yeşil Dönüşüm UR-GE Projesi

UR-GE Projesi, eylem planının bir parçasıdır. 18 firma ile birlikte proje, sınırda karbon düzenlemesine uyum ve karbon emisyonlarının azaltılması için faaliyetler yürütüyor.

Proje Sonuçları

UR-GE Projesi, sektörün yeşil dönüşüme hızlı bir şekilde uyum sağlamasını desteklemeyi amaçlıyor. Proje, eğitim, danışmanlık ve yurt dışı pazarlama faaliyetleri yoluyla firmalara rehberlik ediyor.

Otomotiv Sektörünün Geleceği

Yeşil dönüşüm, otomotiv üretiminde önemli değişikliklere yol açıyor. OİB, sektörün tedarik zincirini destekleyerek ve yerli üretimi artırarak Türkiye’nin otomotiv ülkesi olarak konumunu güçlendirmeyi hedefliyor.

Finanstek, finans dünyasındaki güncel gelişmeleri okuyucularına sunarken, yatırım tavsiyesi olmadığını belirtip, sağlanan bilgilerin kendi araştırmalarıyla değerlendirilmesi gerektiğini vurgular; sitedeki bilgilerden kaynaklanan zararlardan sorumlu tutulamaz ve okuyucuların herhangi bir finansal işlem yapmadan önce kendi risk analizlerini yapmalarını önerir.