Türkiye, Zeytinyağı Üretiminde Dünya Üçüncüsü

Bahar Alan, “EVOO Dünya Sıralaması”nda son iki yıldır 4. sırada yer alıyor. Hedefi: Birinciliğe yükselmek.

Zeytin Yağının Şifalı Yolculuğu: Alan’ın Öyküsü

20 yılını kurumsal hayatta geçiren ODTÜ Endüstri Mühendisliği mezunu Alan, 2017’de sağlıklı bir yaşam arayışı onu zeytinyağı üretimine yönlendirdi. Kolunda şüpheli bir tümör tespit edilmesiyle harekete geçen Alan, zeytinyağı ile tanıştı.

Ayvalık’ta bir zeytin bahçesi satın alarak işe koyulan Alan, zeytinyağı üretimi ve tadımı üzerine Amerika’dan eğitim aldı. Türkiye’ye getirdiği danışmanların desteğiyle üretim sürecini geliştirdi.

Nova Vera markasının kurucusu Alan, AA muhabirine şu an 1600 dönümlük arazideki 55 bin zeytin ağacından elde edilen ürünleri işlediklerini belirtti. Üretimden bu yana çok sayıda ödül kazandıklarını ifade eden Alan şunları söyledi:

“Yıllardır Türkiye’nin en çok ödüllendirilen firmasıyız. Beş yılda 350’den fazla altın madalya aldık. EVOO Dünya Sıralaması’nda iki yıldır üst üste dünyanın en iyi dördüncü zeytinyağı üreticisiyiz. Hedefimiz bu başarıyı birinciliğe taşımak. Ayrıca dünyanın en iyi jürilerinin katıldığı yarışmalarda ‘en iyisi’ unvanlarını da kazandık.”

Alan, içilebilir kalitede zeytinyağı üretmeyi amaçladıklarını vurguladı. Özellikle çocuk zeytinyağı üretiminde Türkiye’nin önde gelen firmaları arasında yer aldıklarını söyledi:

“Zeytinyağı, çocukların beyin ve kemik gelişimi için önemlidir. Bu nedenle çocuk zeytinyağı üretmeye başladık.”

Alan, Türkiye’nin farklı zeytin çeşitlerine sahip olduğuna dikkat çekerek, ülkede en büyük koleksiyon bahçesini oluşturmayı hedeflediklerini belirtti:

“Zeytin çeşitlerini bir araya getirerek Türkiye’nin en iyi yerel zeytin çeşitlerini işleyen firma olmayı amaçlıyoruz.”

Alan, Türk zeytinyağlarının yurt dışında yeterince tanınmadığını vurguladı ve “Yurt dışında ucuz zeytinyağı olarak biliniyor. Ancak bizim üretimlerimizle Türkiye’den de kaliteli yağlar çıkabileceğini, farklı çeşitlerin iyi işlenebileceğini gösteriyoruz.” dedi.

Finanstek, finans dünyasındaki güncel gelişmeleri okuyucularına sunarken, yatırım tavsiyesi olmadığını belirtip, sağlanan bilgilerin kendi araştırmalarıyla değerlendirilmesi gerektiğini vurgular; sitedeki bilgilerden kaynaklanan zararlardan sorumlu tutulamaz ve okuyucuların herhangi bir finansal işlem yapmadan önce kendi risk analizlerini yapmalarını önerir.