Hazine’den İşletmelere Geçtiğimiz Yıl 320 Milyarlık Kefalet Desteği

Hazine, 2022’de işletmelere inşaat, girişimcilik ve çevre dostu yatırımlar için 320 milyar TL kefalet verdi.

Finansal Piyasaların Geliştirilmesi ve İşletmelerin Finansmana Erişimi

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, finansal araç ve piyasaları güçlendirmek amacıyla girişim sermayesi fonları ve üst fonlara kaynak sağlamaktadır. İşletmelerin finansmana erişimini kolaylaştırmak için de kredi garanti sistemini desteklemektedir.

İhracatı Geliştirme AŞ (İGE) ile Bakanlık arasında 25 milyar liralık bir kefalet destek paketi protokolü imzalanmıştır. Aktif kefalet kullanımları geçen yıl başlamıştır.

Geçen yıl, İşletme Giderleri, Yatırım-Proje Finansmanı, İmalat Sanayi, 6 Şubat Depremleri İşletme ve Yatırım Giderleri, Bölgesel Odaklı KOBİ, Döviz Kazandırıcı Faaliyetler, Girişimci, Kadın Girişimci, Yeşil Dönüşüm ve Enerji Verimliliği, Teknoloji, Dijital Dönüşüm, Eğitim, Yeni Evim İnşaat, Konut İnşaatı ve EYT gibi destek paketleri uygulamaya konulmuştur. Bu paketler kapsamında 320 milyar liralık kefalet imkânı sağlanmıştır.

Yatırım ve ihracat destek paketleri de geçen yıl uygulamaya alınmıştır. Bu paketlerle 18 milyar liralık kefalet imkânı oluşturulmuştur.

Kredi Garanti Fonu, 6 Şubat Depremleri-İşletme Giderleri, Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası ve İGE destek paketlerinin süresi, bu yılın sonuna kadar uzatılmıştır.

Finansal istikrarı sağlamak ve Türk lirası enstrümanlarına olan talebi artırmak amacıyla, Aralık 2021’den itibaren “Kur Korumalı Mevduat ve Katılma Hesapları” ürünü uygulamaya konmuştur. Bu kapsamda 2023 yılı itibarıyla mudilere 59,5 milyar liralık destek aktarılmıştır.

Yeni Konut Finansman Programı ile gerçek kişilerin konut finansmanı taksit ödemeleri kolaylaştırılmakta olup, yararlanıcılara 186 milyon lira Hazine katkısı sağlanmıştır. Söz konusu katkı, 2024, 2025 ve 2026 yıllarında da devam edecektir.

Bireysel Katılım Sermayesi (BKS) kapsamında geçen yıl 7 melek yatırım ağı sisteme akredite edilmiş, 158 yatırımcıya BKS lisansı verilmiştir. Yatırım değeri 5,19 milyon lira olan 4 yatırım onaylanmış, sistem kapsamında 3,89 milyon liralık vergi indirim hakkı sağlanmıştır.

Finanstek, finans dünyasındaki güncel gelişmeleri okuyucularına sunarken, yatırım tavsiyesi olmadığını belirtip, sağlanan bilgilerin kendi araştırmalarıyla değerlendirilmesi gerektiğini vurgular; sitedeki bilgilerden kaynaklanan zararlardan sorumlu tutulamaz ve okuyucuların herhangi bir finansal işlem yapmadan önce kendi risk analizlerini yapmalarını önerir.