Avrupa Merkez Bankası Faizleri Sabit Tuttu

ECB, faizleri beklentiler doğrultusunda sabit tuttu.

ECB Faiz Oranlarını Yine Sabit Tuttu

Avrupa Merkez Bankası (ECB), Perşembe günü yaptığı açıklamada refinansman faizini %4,50, mevduat faizini %4 ve marjinal fonlama faizini %4,75 seviyesinde sabit tuttu.

Bu karar, ECB’nin yılın ikinci para politikası toplantısında art arda dördüncü kez temel faizlerini değiştirmemesini içeriyor. Faiz oranları avro tarihindeki en yüksek seviyede kalmaya devam ediyor.

Faiz Artış Serisi Devam Ediyor

ECB, Temmuz 2022’den bu yana art arda 10 toplantıda faiz oranlarını toplam 450 baz puan artırdı. Bankanın faiz artışları, son yıllarda görülen en yüksek enflasyon seviyelerini düşürmeyi amaçlıyordu.

Enflasyon Baskıları Sürdürüyor

ECB, açıklamasında ücret artışlarına dikkat çekti ve bazı temel enflasyon göstergeleri gevşese de yerel fiyat baskılarının güçlü ücret artışları nedeniyle yüksek kaldığını belirtti.

Büyüme Tahminleri Düşürüldü

ECB, ekonomik faaliyetlerin yakın vadede durgun seyretmesini beklediğini ifade etti. Banka ayrıca finansal koşulların kısıtlayıcı olduğunu ve geçmiş faiz artışlarının finansal koşullar üzerinde baskı oluşturmaya devam ettiğini vurguladı.

Enflasyon Hedefi Tekrarlandı

ECB, orta vadeli enflasyon hedefinin %2 olduğunu vurguladı ve gelecekteki faiz kararlarının faiz oranlarını bu hedefi destekleyecek seviyelerde tutacağını belirtti.

Varlık Alımları Azaltılacak

Bankanın Pandemi Acil Varlık Alım Programı (PEPP) kapsamında satın alınan menkul kıymetlerin vadesi gelen anapara ödemeleri yeniden yatırıma devam edilecek. Ancak PEPP programından elde edilen gelirin yeniden yatırımı, 2024’ün ikinci yarısından itibaren ayda 7,5 milyar euro azaltılacak ve yıl sonunda tamamen durdurulacak.

Önceki Makroekonomik Tahminler Revize Edildi

ECB, daha az fiyat baskısı ancak daha zayıf büyüme öngörüsüyle güncellenmiş makroekonomik tahminlerini yayınladı. Bankanın 2024 enflasyon tahmini 0,4 puan düşerek %2,3’e, 2024 büyüme tahmini ise 0,8 puandan 0,6’ya düştü.

Finanstek, finans dünyasındaki güncel gelişmeleri okuyucularına sunarken, yatırım tavsiyesi olmadığını belirtip, sağlanan bilgilerin kendi araştırmalarıyla değerlendirilmesi gerektiğini vurgular; sitedeki bilgilerden kaynaklanan zararlardan sorumlu tutulamaz ve okuyucuların herhangi bir finansal işlem yapmadan önce kendi risk analizlerini yapmalarını önerir.