Türk Çayı’nın İhracatı İki Ayda 6 Milyon Dolara Ulaştı

Türkiye’nin ocak-şubat çay ihracatı, %85 artışla 6,6 milyon $’a çıktı

Türkiye’nin Çay İhracatında %104 Arttı

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Çay Sektör Komitesi Başkanı Şaban Turgut’un açıklamasına göre, Türkiye 85’ten fazla ülkeye çay ihracatı gerçekleştiriyor.

Turgut, Ocak-Şubat 2023’te yurt dışına 1347 ton çay satışı yapılarak 6.63 milyon dolar gelir elde edildiğini belirtti. Geçen yılın aynı döneminde ise 661 ton çay satışı 3.27 milyon dolar gelir getirmişti.

Bu veriler ışığında, Türkiye’nin çay ihracatı geçen yıla göre miktar olarak %104, değer olarak ise %85 arttı.

En Çok Çay İhraç Edilen Ülkeler

Turgut, Belçika, ABD ve Birleşik Krallık’ın en çok çay ihraç edilen üç ülke olduğunu ifade etti.

* Belçika: 2.82 milyon dolar
* ABD: 637 bin dolar
* Birleşik Krallık: 501 bin dolar

Diğer Çay İhracatı Yapılan Ülkeler

Turgut, söz konusu dönemde Moritanya, Japonya, Liberya, Hırvatistan, Kamerun, Nijerya, Suriye, Şili, Mısır, Hong Kong, Singapur, Burundi, Gambiya, Venezuela, Küba, Cibuti, Brezilya, Dubai, Angola ve Kamboçya’ya da çay satıldığını belirtti.

Gelecek Beklentileri

Turgut, Türk çayının yurt dışı pazarında bilinirliğinin artmasıyla gelecekte ihracatın daha da olumlu etkileneceğini öngörüyor.

Finanstek, finans dünyasındaki güncel gelişmeleri okuyucularına sunarken, yatırım tavsiyesi olmadığını belirtip, sağlanan bilgilerin kendi araştırmalarıyla değerlendirilmesi gerektiğini vurgular; sitedeki bilgilerden kaynaklanan zararlardan sorumlu tutulamaz ve okuyucuların herhangi bir finansal işlem yapmadan önce kendi risk analizlerini yapmalarını önerir.